Τα ουσιώδη για αργότερα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η δήλωση του υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του προς τον ΣΚΑΪ, όπου απεκάλυψε πως «έχει ήδη δρομολογηθεί» η δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου», δεν εξέπληξε. Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί εις την περιοχή, καθώς αναμένεται η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην προηγηθείσα οπερετική μάλλον επίθεση του Ιράν εναντίον του εβραϊκού κράτους. Τίποτε φυσικότερο, λοιπόν, στο κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες, τα θέματα ασφαλείας να εκτιναχθούν στην κορυφή της ημερησίας διατάξεως και της ελληνικής κυβερνήσεως.

Βεβαίως, η χώρα μας κείται μάλλον μακράν εκτός βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων του Ιράν, για την αντιμετώπιση των οποίων το Ισραήλ ήγειρε «θόλο αμυντικό». Και προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Δένδιας έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι παρόμοια αντιαεροπορικά συστήματα έχουν ήδη αναπτύξει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία για να αμυνθούν έναντι ενδεχομένης επιθέσεως από τη Ρωσία. Το εάν η Ελλάς αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Μόσχας εις την αντιπαράθεσή της με τη Δύση είναι ένα θέμα που δεν θα απασχολήσει αυτήν τη στήλη. Διότι απλούστατα στόχος του αντιαεροπορικού θόλου είναι η ενίσχυση της άμυνας της χώρας έναντι της Τουρκίας.

Ενδιαφέρον είναι ότι η δήλωση του κ. Δένδια έγινε την ημέρα των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας περί των Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης, που διεξάγονται στην Αθήνα. Ο υπουργός Αμύνης δεν παρέλειψε να επικρίνει σε υψηλούς τόνους την Τουρκία διότι αντιδρά στην απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως να δημιουργήσει θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του κατά την 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference», αναφέρθηκε στην οικολογική σημασία των θαλασσίων προστατευομένων περιοχών καθώς και στα δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Υπήρχαν αντιδράσεις έντονες σε μερίδα του τουρκικού Τύπου, ενώ το υπουργείο Αμύνης ανήρτησε φωτογραφία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών σκαφών να πλέουν στο Αιγαίο, συνοδευόμενη από το σχόλιο «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας». Εχει με άλλα σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί η Αγκυρα σε αυτήν τη φάση. Εν καιρώ, θα επανέλθει στα ουσιώδη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή