Σε κατάσταση ομηρίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στη διάρκεια των χρόνων, ενίοτε αναδύονται κάποιες παράδοξες συμπτώσεις. Ηταν Απρίλιος του 1968, όταν οι εξεγερμένοι φοιτητές του Κολούμπια της Νέας Υόρκης προχώρησαν σε κατάληψη αυτού του περιωνύμου πανεπιστημίου, διαδηλώνοντας εναντίον του συνεχιζόμενου πολέμου στο Βιετνάμ. Ο αντικοσμήτορας Χέρμπερντ Ντιν, περίφημος μελετητής του Αυγουστίνου Ιππώνος –μεγάλου χριστιανού θεολόγου τον 3ο αιώνα μ.Χ.– σε ομιλία του είχε διακηρύξει ευθαρσώς: «Δεν με ενδιαφέρει εάν οι φοιτητές ψηφίσουν “ναι” ή “όχι” στις καταλήψεις, περισσότερο από το εάν τους αρέσουν οι φράουλες». Οι φοιτητές τον αντιμετώπισαν με ειρωνικά χαμόγελα και ακολούθησε εντέλει βίαιη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και η καταστολή της εξεγέρσεως. Δεν ήταν, άλλωστε, δυνατόν να γίνει αλλιώς. Ενας από τους φοιτητές, ωστόσο, κατέγραψε τα γεγονότα σε ένα μικρό βιβλίο – The Strawberry Statement. Το 1970 γυρίστηκε ταινία που προβλήθηκε και στην Ελλάδα με τον τίτλο «Φράουλες και αίμα». Αλλά αυτά είναι μνήμες που τριγυρίζουν στον νου όσων πέρασαν την ηλικία των εβδομήντα χρόνων.

Σήμερα, η εξέγερση των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια –τα επίλεκτα αυτά φυτώρια όπου διαμορφώνονται ο χαρακτήρας και το πνεύμα της νέας αμερικανικής ελίτ– στρέφεται εναντίον της αμερικανικής διοικήσεως, που αδυνατεί να τιθασεύσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον πόλεμο της Γάζας. Η εξέγερση των φοιτητών του 1968 δεν είχε ως συνέπεια το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ. Αυτό συνέβη έπειτα από ήττα των Αμερικανών τον Απρίλιο του 1975 και την κατάληψη της Σαϊγκόν από τους Βιετκόνγκ. Σταδιακώς, πάντως, ο αμερικανικός στρατός έχει μετατραπεί σε επαγγελματικό.

Η διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν ανησυχεί ασφαλώς για τη ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητών. Ανησυχούν και οι φιλικές προς την Ουάσιγκτον αραβικές χώρες της περιοχής. Οχι μόνο για τον κίνδυνο διασποράς του πολέμου. Αλλά και για τη σταθερότητα των καθεστώτων τους σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί επιτεθούν στη Ράφα και κύματα προσφύγων από τη Γάζα καταφύγουν στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες. Το τελεσίγραφο του κ. Νετανιάχου προς τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία σχεδίου καταπαύσεως του πυρός των ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κατάρ δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Προεκλογική περίοδο διανύει ο κ. Μπάιντεν. Η στήριξη του αμερικανοεβραϊκού λόμπι, κρισιμότατη. Οι Ευρωπαίοι σε κατάσταση αφωνίας, μετά το Ολοκαύτωμα. Η Δύση σε ομηρία. Καλά τα κατάφεραν όντως οι «ισχυροί» της Γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή