Ερασιτεχνικές πολιτικές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Κάθε λαϊκιστής υπόσχεται την επιστροφή σε «χαμένους παραδείσους». Κάποιοι το πάνε μακριά, όπως οι Γερμανοί ακροδεξιοί που ονειρεύονται μια χώρα με ξανθά παιδιά τα οποία μετά τα στέλνουν να σκοτωθούν κατά εκατομμύρια. Οι δικοί μας λαϊκιστές είναι περιορισμένοι. Υπόσχονται μια χώρα όπως ήταν πριν από το 2009.

Το απαύγασμα αυτού του λαϊκισμού είναι το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Αν και γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, τίποτε δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει. Σε αυτές μπορούμε να εντάξουμε και την υπόσχεση του κ. Στέφανου Κασσελάκη για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο. Το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» μην ξεχάσει…

Ομως αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες. Η κυβέρνηση μας γυρίζει στην προμνημονιακή εποχή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον συγκεντρωτισμό και τη συνακόλουθη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Νέοι φόροι υπέρ τρίτων θεσμοθετούνται. Είναι οι φόροι υπέρ εγχώριων μουσικών με τάχα μου ποσοστώσεις στο ρεπερτόριο στα ασανσέρ, και το δωράκι στους μηχανικούς αφού υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν μελέτες πυροπροστασίας των ακινήτων τους.

Ενα άλλο άχτι που είχε η τρόικα ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας. Κάτι κατάφερε διά της κατάργησης διαφόρων αδειών που δεν είχαν λόγο ύπαρξης. Μία ήταν η «άδεια ερασιτεχνικής αλιείας». Καταργήθηκε το 2014 αλλά την επανέφερε φέτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Στόχος, όπως είπε, «είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία και η “μαύρη αγορά” στον κλάδο» (24.2.2024), λες και όταν υπήρχε προ μνημονίου δεν είχαμε παράνομη αλιεία ή «μαύρη αγορά».

Ερασιτεχνικές πολιτικές και στο βάθος «ηλεκτρονικές πλατφόρμες». Ξανά και ξανά. Κατά τον ίδιο υπουργό, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο των «ψαράδων του Σαββατοκύριακου»· δεν διευκρίνισε αν θα πρέπει να εγγραφούν και τα πιτσιρίκια που κρατάνε την πετονιά ή οι σύζυγοι που περιμένουν στην παραλία. Σημείωσε δε ότι το εν λόγω μητρώο δεν θα εκχωρηθεί στο Λιμενικό, όπως είχε γίνει παλαιότερα. Μάλλον μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα πάρουν σβάρνα τις παραλίες για να ελέγχουν τις άδειες και αν κατατέθηκαν οι δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.

Το παραπάνω ήταν αστείο, χειρότερο κι από τα καλαμπούρια που νομοθετεί η κυβέρνηση. Οι άδειες δεν θα ελέγχονται, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες. Αλλά οι στόχοι θα έχουν επιτευχθεί. Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν σκορπιστεί, η κυβέρνηση θα λέει ότι «έχουν απορροφηθεί», ο υπουργός θα καμαρώνει για τις «μεταρρυθμίσεις» και κάποιοι «φίλοι» της κυβέρνησης, εργολάβοι πληροφορικής, θα χειροκροτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT