Η επιστολογραφία στην προεκλογική κονίστρα

Η επιστολογραφία στην προεκλογική κονίστρα

5' 2" χρόνος ανάγνωσης

Ατονη παραμένει η προεκλογική αντιπαράθεση, παρά τα δυναμωτικά που της προσφέρει το τικ τοκ. Αν έστυβε κανείς την καλή του την καρδιά, θα χαρακτήριζε εύθυμα τα βιντεάκια που ανεβάζουν με εφηβική σπουδή όσοι κομματικοί αρχηγοί και υποψήφιοι ευρωβουλευτές αποδεικνύονται πρόθυμοι να εκδιπλώσουν δημόσια όλο το υποκριτικό τους τάλαντο, κατά τας εντολάς των επικοινωνιολόγων τους.

Πολιτικώς εύχυμα όμως δεν θα τα έλεγε ακόμα κι αν εξαντλούσε τα αποθέματα της αντοχής του στο κακόγουστο και της ανοχής του στο καταγέλαστο. Εξατμίζονται με την πρώτη χρήση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εντεταλμένων ή εκμισθωμένων «ακολούθων» να τα κρατήσουν σε μια τεχνητή ζωή. Κι άντε μετά να σκαρφιστούν κατιτίς το ελκυστικό οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες. Είναι τόσο στημένος και πλαστός ο τικτοκικός αυθορμητισμός των πολιτικών που τους υποχρεώνει να ερωτοτροπούν με τη φαιδρότητα, ενόσω διατυμπανίζουν την αδιαμεσολάβητη γνησιότητα των αισθημάτων τους. Τίποτε όμως δεν φαίνεται ικανό να μειώσει την όρεξή τους να αυτοεκτίθενται. «Κουβέντα να γίνεται και ντόρος», αυτό είναι το δόγμα τους. Τους αρκεί ο ντόρος αυτός, προπάντων αν τον παράγουν «αντικειμενικοί» κλακαδόροι με πρωτοσέλιδα στη διάθεσή τους και όχι απλοί «λαϊκαδόροι», που οφείλουν το όνομά τους όχι στη λαϊκότητά τους, αλλά στη μανία τους να πλουτίζουν με λάικ τις αναρτήσεις των ειδώλων τους.

Γράμματα στην άμμο

Θρήσκος λαός όπως είμαστε πάντως, και με ακόμα πιο θρήσκα την ηγεσία μας –για τις ανάγκες της κάλπης, ικανής να αλλοτριώνει και δυνατούς χαρακτήρες–, δεν ξαφνιαστήκαμε που ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής αντιδικίας είναι οι θρυλικές «επιστολές του Ιησού». Από τον ευαγγελιστή Ιωάννη γνωρίζουμε ότι ο Χριστός, στο επεισόδιο με τη μοιχαλίδα, «κάτω κύψας τω δακτύλω έγραφεν εις την γην». Και μάλιστα δύο φορές. Τι έγραψε όμως ο Δάσκαλος δεν μας το λέει ο μαθητής ον ηγάπα. Και ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα όταν μια ιστοσελίδα ελληνορθόδοξου περιεχομένου μού πρόσφερε το πλήρες κείμενο του επίγειου θεϊκού γραπτού. Αντιγράφω:

«Ο Κύριος έγραψε στην άμμο κάτι απροσδόκητο και αποθαρρυντικό για τους εισαγγελείς της αμαρτωλής γυναίκας. Εγραψε στην άμμο με το δάκτυλο τις πιο κρυφές τους αμαρτίες: Μ(εσούλαμ) Εκλεψε την εκκλησιαστική περιουσία. – Α(σερ) Διέπραξε μοιχεία με τη γυναίκα του αδερφού του. Σ(αλούμ) Ψευδόρκησε. Ε(λετ) Χτύπησε τον γονέα του. Α(μαριάχ) Αρπαξε την περιουσία της χήρας. Μ(εράρι) Σοδόμησε. Γ(οέλ) Προσκύνησε τα είδωλα». Εξι κατηγορητήρια διά χειρός Ιησού. Ή μάλλον διά χειρός του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς (1880-1956), του «Σέρβου Χρυσοστόμου», που οι Γερμανοί ναζιστές τον είχαν στείλει στο Νταχάου.

Αγνοώ αν η αυτοσχεδιαστική ανάγνωση και καταγραφή των επί της άμμου λέξεων του Ιησού από τον Σέρβο άγιο συζητήθηκε κάποια στιγμή από τους χριστιανούς θεολόγους. Οπως και να ‘χει, το αεράκι έσβησε τη γραφή του Ναζωραίου στην άμμο όσο εύκολα σβήνει τις εντολές του, διαχρονικά, στην καρδιά πολλών κατ’ όνομα (και κατά αστυνομική ταυτότητα παλαιότερα) χριστιανών. Η αφήγηση όμως για έναν Ιησού που δεν έγραψε ποτέ και τίποτε, όπως και ο Σωκράτης, είναι η παραδοσιακή, η συμβατική. Οι «αντισυμβατικοί» ανασκευαστές της Ιστορίας ξέρουν καλύτερα. Ξέρουν τα απόκρυφα και έχουν διαβάσει ακόμα και τα άγραφα. Και τα καπηλεύονται. Ας πούμε υπό μορφή βιβλίων.

Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να μειώσει την όρεξη των πολιτικών να αυτοεκτίθενται. «Κουβέντα να γίνεται και ντόρος», αυτό είναι το δόγμα τους.

Χρόνια και χρόνια διέθετε στο τηλεκοινό του τις «επιστολές του Ιησού» ο Ελληνολυσιάρχης Κυριάκος Βελόπουλος, μαζί με κηραλοιφές, που γιατρεύουν πάσαν νόσον, πλην της ανοησίας. Χρόνια και χρόνια είχε εκπομπές σε δεκάδες κανάλια, σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη πήγαινες; Στα Ιόνια; Στη Μακεδονία (συγγνώμη, «στη Μακεδονία μας», όπως λένε οι λαϊκιστές που «δεν είναι λαϊκιστές»); Στη Θράκη;

Ανοιγες το κουτί και μια στις δυο φορές έπεφτες σ’ έναν τηλεέμπορο που προπαγάνδιζε ταυτόχρονα, και με τη χρήση μπόλικων φέικ νιους, τη θεραπευτική αξία προϊόντων του κομπογιαννιτισμού και την «ελληνοψυχία» του, τυπική «ελληνοψυχία» ακροδεξιού. Στην πραμάτεια του και οι «επιστολές του Ιησού». Λογικό το ότι έπεσαν στα χέρια του. «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις…». Ο κάποτε αρχηγός του στο ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, είχε την ύψιστη τιμή, σε κάποια Θεοφάνια, να θρονιαστεί στην κεφαλή του το ίδιο το Αγιο Πνεύμα, εν είδει περιστεράς. Ε, ολίγη ευλογία θα πέρασε και στους μαθητές του.

Κι όμως. Τόσα χρόνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέν εγνώριζε για την παραθρησκευτική δράση του αδερφοποιτού δύο εκ των στενότερων (και κεντροδεξιότερων) συνεργατών του, του Μάκη Βορίδη και του Αδωνη Γεωργιάδη. Επρεπε να φτάσουμε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές για να δείξει ενοχλημένος. Και μάλιστα εν ονόματι της αγνής πίστης, και όχι επειδή τα γκάλοπ δείχνουν το κόμμα του Βελόπουλου ανεβασμένο στις τάξεις του «κινήματος της περικεφαλαίας».

«Το να πουλάς χειρόγραφα του Ιησού είναι πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», δήλωσε λοιπόν, με πολυετή καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός, διεκδικώντας για λογαριασμό του κόμματός του τον τίτλο της ανιδιοτελούς ευσέβειας. Με την ίδια χαμογελαστή αμετροέπεια που διεκδικεί καθετί το αξιοσέβαστο, τον τίτλο του πιο αντιλαϊκιστή πολιτικού λ.χ., ή του αγνότερου εκ των αγνών πατριωτών, εκείνου που δεν ρίχνει τα εθνικά θέματα στον μύλο των βλέψεών του.

Είναι λοιπόν «μέγιστος πολιτικός απατεώνας» και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, αφού και αυτός πουλούσε «χειρόγραφα του Ιησού»; Οχι, μας εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αρκετά ικανός ψευδολόγος. Ο υπουργός που ανέλαβε να αποτεφρώσει το λείψανο του ΕΣΥ, ενόσω μάλιστα ρητορεύει περί «ενισχύσεώς» του, πουλούσε ό,τι πουλούσε «για να ζήσει την οικογένειά του». Ο νόμος της αγοράς τον εξανάγκασε να διαφημίζει (με βαριά καρδιά και καημό μεγάλο) τα «χειρόγραφα του Ιησού» ή το φαιό βιβλίο του Πλεύρη πατρός. Ο καπηλικός ενθουσιασμός του («τα λιγουρεύεστε;») ήταν ψεύτικος.

Ο πρωθυπουργός πάντως αδιαφόρησε. Εχει δώσει συχωροχάρτι στον Γεωργιάδη και για πολύ βαρύτερα ατοπήματα. Επηρεασμένος μάλιστα από το όλο επιστολογραφικό κλίμα, συνέταξε επιστολή προς την «αγαπητή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», με θέμα την «εισαγόμενη» ακρίβεια. Και με μία και μόνο κίνησή του αφύπνισε την κοιμωμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατατρόμαξε τις πολυεθνικές, τσάκισε τους κερδοσκόπους, μείωσε την τιμή του πετρελαίου κίνησης στις Κυκλάδες από 1,821 σε 1,940 (είδατε οι συμβολικές χρονολογίες;), ξαναμαναεγκαινίασε το μετρό της Θεσσαλονίκης, απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές και συνέτριψε όσους εμμένουν λαϊκιστικά στα Τέμπη και στην Πύλο. Οι μέρες έως την κάλπη λιγοστεύουν. Και πάλι όμως προλαβαίνουμε να βρούμε επιτέλους τον τάφο του Μεγαλέξανδρου και εντός του χειρόγραφες επιστολές του στρατηλάτη προς Κυριακόν τινα. Με θέμα τους τον αριθμό 33.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT