Το κτηματολόγιο σε νέες περιπέτειες

Το κτηματολόγιο σε νέες περιπέτειες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κτηματολόγιο αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για την ανάπτυξη μιας χώρας. Κατοχυρώνει την ακίνητη ιδιοκτησία και γι’ αυτό καταργεί τα «χρυσόβουλα» και τις καταπατήσεις. Προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων που ήταν ατμομηχανή της οικονομίας μας και σήμερα έχει τελματωθεί. Οι «σκλαβωμένες» περιοχές της πατρίδας μας, όπως τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος, έχουν κτηματολόγιο εδώ κι έναν αιώνα, κατασκευασμένο από τους Ιταλούς και τους Αγγλους. Στις ελεύθερες περιοχές όμως, το κτηματολόγιο έπεσε θύμα της «ελληνικής ιδιαιτερότητας».

Η παλαιότερη είδηση που εντόπισα για επικείμενη κατασκευή κτηματολογίου ήταν του 1955. Στις 6/5/1955 το «Εθνος» έγραφε ενθαρρυντικά ότι ξεκινάει «πρώτον από τα ακίνητα της πρωτευούσης». Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, στις 16/6/76, η «Ακρόπολις» μας πληροφορούσε: «Η κτηματογράφησις θα ολοκληρωθεί στην Αττική μέχρι τον Δεκέμβριο». Το κτηματολόγιο ξεκινά 20 χρόνια αργότερα, το 1996, με λεφτά των κουτόφραγκων, οι οποίοι μετά από 5 χρόνια ζητούν τα λεφτά τους πίσω λόγω παρατυπιών. Ο εισαγγελέας κ. Γεράκης διατάσσει σχετική έρευνα, που καταλήγει σε δίωξη 22 προσώπων για κακουργήματα. Ο τότε αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Λαλιώτης δηλώνει πως ο κ. Γεράκης είναι «εξάρτημα της Ν.Δ.». Εντούτοις, δεν τον παραπέμπει για παράβαση καθήκοντος, όπως τον προκαλεί ο Στέφανος Μάνος.

Μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, η τρόικα θέτει το κτηματολόγιο στο Μνημόνιο με προθεσμία περάτωσης το 2020. Φτάνουμε έτσι στο 2013, με την πρόοδο των εργασιών να βρίσκεται μόλις στο 17% σε περίοδο 17 ετών, να προχωράει δηλαδή με ρυθμό 1% κατ’ έτος, ενώ στο ίδιο διάστημα έχει δαπανηθεί 1 δισ. από τέλη ιδιοκτητών ακινήτων, εγχώριους και κοινοτικούς πόρους! Αυτή την άθλια κατάσταση βρίσκει τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Δ. Καλουδιώτης. Τον Ιούνιο ψηφίζεται από τη Βουλή νέος νόμος που εισήγαγε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης. Στις 11 Φεβρουαρίου 2014, ο υπουργός Γ. Μανιάτης -που προφανώς «παραίτησε» ενδιαμέσως από το κτηματολόγιο τον αναπληρωτή του- καταθέτει στη Βουλή τα επιτεύγματα της εταιρείας. Ομως, δέκα μόλις μέρες αργότερα, αλλάζει γνώμη. Ζητάει την παραίτηση και του κ. Καλουδιώτη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πιθανόν η Συνέλευση της Εταιρείας να διορίζει νέο Δ.Σ. ώστε, κατά τον υπουργό, «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του κτηματολογίου». Οι ανάδοχοι του έργου έσπευσαν να συνταχθούν με τον υπουργό, ανησυχούντες και αυτοί για τη «στασιμότητα». Αντίθετα, ο τ. πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος μιλάει για «πολιτικές σκοπιμότητες». Η δε τρόικα φέρεται να ενοχλείται, αφού στην πραγματικότητα ο κ. Καλουδιώτης ξεκόλλησε το έργο από το τέλμα. Μόνο φέτος έχουν ανατεθεί μελέτες προϋπολογισμού 220 εκατ. και αναμένεται να ανατεθούν συνολικά 570 εκατ. μέσα στη χρονιά.

Στις 6/12/2011 ο Φώτης Γεωργελές σάρκαζε: «Τα κτηματολόγια και οι χωροταξίες είναι διαβολικά πράματα, ευρωπαϊκά, επικίνδυνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή