ΑΠΟΨΕΙΣ

Με λένε Σταύρο

Αναριγώ όταν ακούω αγανακτισμένους παλαιούς πολιτικούς για το νεόκοπο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Οτι θα ασχοληθούν μαζί του μόνο όταν αποκτήσει θέσεις για όλα τα καυτά θέματα κ.λπ. Τι έχει να πει για την ανεργία, αναρωτήθηκε ο συμπαθέστατος Φώτης Κουβέλης προχθές το πρωί στην τηλεόραση. Σιγά τα αυγά. Λες και έχει λύση για την ανεργία η ΔΗΜΑΡ και δεν την ακολουθούμε. Εκτός εάν επιθυμούμε να πει και ο Θεοδωράκης τις αφόρητες κοινοτοπίες των άλλων, ότι το φάρμακο για την ανεργία είναι η ανάπτυξη. Αντιλαμβάνομαι βέβαια την ενόχληση μερίδας του πολιτικού συστήματος, καθώς το νέο εγχείρημα έχει τύχει μιας υποστήριξης και προβολής δυσανάλογης με τις μέχρι τώρα δραστηριότητές του.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης απολαμβάνει τη θαλπωρή της δημοφιλίας που του έχει εξασφαλίσει η τηλεοπτική του καριέρα. Ισως τον εκτιμούν και οι ισχυροί των Media. Πρόκειται εξάλλου για έναν πολύ ικανό άνθρωπο. Με κύριο προσόν μια θηριώδη αυτοπεποίθηση και με μεγάλη προσήλωση στους στόχους που έθετε, ανέβηκε όλα αυτά τα χρόνια σκαλί σκαλί. Αυτοδημιούργητος, ήρθε από τις φτωχογειτονιές των δυτικών προαστίων και κατέκτησε τα σαλόνια των μέσων ενημέρωσης κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ. Ενταγμένος από πολύ νέος στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ έζησε πολύ κοντά στις εξουσίες, τις εκμεταλλεύτηκε στον ύψιστο βαθμό, αλλά δεν επέτρεψε να τον τσαλακώσουν. Κατάφερε έτσι να κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ο διαφορετικός, ο προσιτός, ο ανθρώπινος, ο εναλλακτικός δημοσιογράφος. Και την κατάλληλη στιγμή, τώρα που όλοι βάλλουν εναντίον όλων και η κατεστημένη πολιτική τάξη υφίσταται τις συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, κατέβηκε από το σκούτερ για την πολιτική αρένα.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχει. Στην ουσία έχει ήδη πετύχει, καθώς το «Ποτάμι» αντιμετωπίζεται ως κόμμα πριν καν συσταθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας σώσει κιόλας. Γι’ αυτό, ψυχραιμία.

Αλλά ακόμη κι αν αποτύχει, διαθέτει το μέταλλο να αφομοιώσει την αποτυχία ως εμπειρία και να επιστρέψει θριαμβευτικά στη δημοσιογραφία. Πιο πολύ από τις θέσεις του, θα μελετούσα το success story.