Γαργάλα τα τα γάλατα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καιρός θα δείξει πόσο θα πέσει η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλής παστερίωσης. Θα δείξει πόσο σημαντικές ήταν οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίζουμε. Θα φανερώσει εάν άξιζε τόσο αντάρτικο, τόσες παρόλες, τόσους καβγάδες, για τόσο μεγάλο διάστημα στα media. Οπου πολιτικοί συντάκτες, ραδιοτηλεοπτικές περσόνες παντός καιρού, κατά τεκμήριο άσχετοι με το αντικείμενο, αντάλλασσαν απόψεις με βουλευτές και υπουργούς εκστομίζοντας συνήθως μισές αλήθειες.

Δεν άκουσα κουβέντα, για παράδειγμα, για το ότι παράγουμε λιγότερο γάλα από όσο μάς καθορίζει η ποσόστωση που έχουμε πετύχει, 600.000 τόνους από 800.000. Την ίδια ώρα που οι ανάγκες της χώρας είναι υπερδιπλάσιες!

Εκείνο που έλειψε παντελώς όμως από αυτόν τον δήθεν διάλογο για το δήθεν εθνικό θέμα, ήταν μια φρέσκια ιδέα για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Ελληνες παραγωγοί γάλακτος που είναι τωόντι ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, κακοπληρωμένοι, καταχρεωμένοι, συρρικνούμενοι. Τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να εκσυγχρονιστούν και να προκόψουν. Σήμερα, η κατά μόνας παραγωγή τούς βρίσκει αδύναμους τόσο απέναντι στις βιομηχανίες όσο και στους πιστωτές και τους προμηθευτές τους. Μία λύση υπάρχει: η συνεργασία. Με υγιείς συνεταιρισμούς όσοι βρίσκονται σ’ αυτήν τη δύσκολη δουλειά θα αποκτήσουν άλλη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, θα ρίξουν το κόστος τους, ενώ πολλοί θα εξελιχθούν σε μικρούς ή μεσαίους μεταποιητές που θα διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ο μόνος δρόμος για την εξυγίανση του κλάδου, για την ανάπτυξή του. Γι’ αυτό προσφέρουν τη χείριστη υπηρεσία όσοι επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές προστασίας.

Συνεταιρισμοί που θα αναιρέσουν τον κατακερματισμό και θα δημιουργήσουν καινούργια υπερ-φαρμακεία, κέντρα εμπορικά και επιστημονικά με διευρυμένες δραστηριότητες, είναι μια καλή λύση και για τους φαρμακοποιούς. Είναι η φυγή προς τα εμπρός, που θα πρέπει να καλλιεργήσει η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου. Αντί για μάχη οπισθοφυλακών, οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πατρίδα να δουλέψουμε με φαντασία, δημιουργικότητα, καινοτομία. Είναι όροι ύπαρξης. Προϋποθέσεις της περιβόητης ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή