Ο αυριανισμός ποτέ δεν πεθαίνει

Ο αυριανισμός ποτέ δεν πεθαίνει

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​εφημερίδα «Αυριανή» μπορεί να ανέστειλε την κυκλοφορία της πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όμως ο αυριανισμός δεν έχει πεθάνει. Η μετατροπή της ειδησεογραφίας σε εργαλείο εκβιασμού, οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού, ηθικού, ζει και θα συνεχίσει να ζει όσο υπάρχει. Να θυμίσω απλώς ότι στις εποχές της δόξας της η εφημερίδα αυτή ήταν πρώτη σε κυκλοφορία και ότι την είχαν υπερασπιστεί ως πολύτιμη για την ελευθερία του Τύπου η Μελίνα Μερκούρη και ο κ. Πάγκαλος μεταξύ άλλων. Ποιος τολμούσε να συγκρουστεί με το «συγκρότημα του Ταύρου» που έφτιαχνε υπουργικά συμβούλια και είχε τη δύναμη να κανονίσει το πρόγραμμα της εισαγγελίας; Μόνον ο Μάνος Χατζιδάκις με τη συμπαράσταση κάποιων «κουλτουριάρηδων» εξίσου απομεμακρυσμένων από τη λαϊκή ψυχή όπως και ο ίδιος.

Δεν ξέρω αν η εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έχει τη δύναμη που είχε την εποχή που πρόσφερε στο φιλοθέαμον κοινό τον δημόσιο διασυρμό και την εκτέλεση του Στέφανου Κορκολή. Και επειδή τη μόνη ιδιότητα του πουριτανισμού που έχουμε υιοθετήσει ως κοινωνία είναι η υποκρισία, να θυμίσω ότι τα αγνά μας αισθήματα είχαν σοκαριστεί λόγω της σχέσης του μουσικού με μια ανήλικη κοπέλα, πολύ κοντά στην ηλικία του πάντως, την οποία και παντρεύτηκε. O κ. Κορκολής δεν ήταν αριστερός, άσε που ήταν και επιτυχημένος, οπότε καλά να πάθει για να μάθει.

Σήμερα, θύμα του αυριανιστικού τύπου εκβιασμού είναι ο κ. Σακελλαρίδης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας, φέρελπις και πολλά υποσχόμενος. Ο κ. Σακελλαρίδης ανήκει στη γενιά του Διαδικτύου και ο εκβιασμός αφορά δραστηριότητές του σε αυτό. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κι εγώ το δικό μου κατηγορητήριο στη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Δικαιούμαι όμως να αναρωτηθώ ποια ακριβώς είναι η σημασία της δήλωσης Σακελλαρίδη πως «η Αριστερά δεν εκβιάζεται». Προσωπικά την εκλαμβάνω ως μία υπενθύμιση της ηθικής ανωτερότητας που προσφέρει στους φορείς της η ιδιότης του αριστερού. Ισως θα έπρεπε κάποιος να του πει πως τη συμπαράσταση δεν την κέρδισε επειδή είναι αριστερός, αλλά επειδή κάποιοι, επιτέλους, κατάλαβαν πως όταν η αθλιότητα διεκδικεί τα δικαιώματά της οφείλεις να αντισταθείς. Ο αυριανισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Είναι σαν την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή