Η πρόσθεση για τους 180

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βγαίνουν οι 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή όχι; Πριν απαντήσουμε καταφατικά ή αρνητικά ας πάρουμε χαρτί και μολύβι… Εχουμε και λέμε λοιπόν: Η Ν.Δ. έχει 126 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 28. Σύνολο 154 βουλευτές. Μας μένουν λοιπόν άλλοι 26, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός 180. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι συνολικά 23. Ακόμη κι όλοι να ψηφίσουν φθάνουμε στον αριθμό 177. Αρα το άθροισμα Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ+ανεξάρτητοι δεν βγάζει 180. Συνεπώς χρειάζεται η στήριξη κάποιου κόμματος ή κομμάτων. Τελευταία συζητήθηκε πολύ το όνομα του Φ. Κουβέλη ώστε να αθροιστούν και οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ έχει αυτή τη στιγμή 11 βουλευτές. Αν υποθέσουμε ότι όλοι ψηφίζουν τον Φ. Κουβέλη (πράγμα καθόλου βέβαιο αφού κάποιοι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην επιλογή τους θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο το πολιτικό τους μέλλον από την αγάπη τους για τον νυν πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ) τότε το άθροισμα Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ μας κάνει 165. Αρα χρειάζονται άλλοι 15 από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές. Μπορούν να βρεθούν οι 15 από τους ανεξάρτητους; Ας ρίξουμε μια ματιά στο ποιοι είναι αυτοί οι 23 βουλευτές κι από ποιο χώρο προέρχονται: Ν. Νικολόπουλος, Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης, Γ. Κασαπίδης είχαν εκλεγεί με τη Ν.Δ. Ο Π. Τατσόπουλος είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι: Μ. Ανδρουλάκης, Χ. Αηδόνης, Θ. Παραστατίδης, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης είχαν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ (κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ). Οι: Β. Καπερνάρος, Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Χρ. Γιαταγάνα, Μ. Ιατρίδη, Γ. Κουράκος προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Από τη ΔΗΜΑΡ προέρχονται οι: Οδ. Βουδούρης (μόνο τυπικά δεν έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ), Π. Μουτσινάς, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Αικ. Μάρκου. Ο Ευστ. Μπούκουρας και ο Χρυσ. Αλεξόπουλος είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής.

Κοιτάζοντας τα ονόματα, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ακόμη και να συμφωνήσει η ΔΗΜΑΡ και να ψηφίσει «σύσσωμη», είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσουν 15 από τους παραπάνω ώστε να συγκεντρωθούν οι 180. Για να φθάσουμε λοιπόν στον «μαγικό αριθμό» χρειάζονται οι ψήφοι κι άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν θα συμπράξουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι απίθανο να υπάρχουν «διαρροές βουλευτών τους», το μόνο κόμμα που δυνητικά θα μπορούσε να συμβάλει στην εκλογή είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Τότε η άσκηση θα έβγαινε, αφού οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ αθροιζόμενοι στους 165 (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) φθάνουν στον αριθμό 178. Κάποιοι ανεξάρτητοι είναι δεδομένο ότι θα αθροιστούν στην προεδρική πλειοψηφία. Ο Π. Καμμένος έχει δηλώσει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα προέρχεται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Εχει ληφθεί μάλιστα και σχετική απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρότι κάποιοι βουλευτές δεν επιθυμούν εκλογές, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα κινείται στο όριο του 3%… Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι 180 συγκεντρώνονται μόνο αν συμφωνήσει όχι μόνο η ΔΗΜΑΡ αλλά και οι ΑΝΕΛ. Θα συμβεί; Το άθροισμα δεν βγαίνει αλλιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή