Επόμενο βήμα: ιδιωτικοποίηση

Επόμενο βήμα: ιδιωτικοποίηση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​ε μια τόσο μεγάλων διαστάσεων χρηματοπιστωτική κρίση, δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έμεναν όρθιες. Το πιθανότερο ήταν να είχαν «σκάσει». Αν αυτό είχε συμβεί, η ζημία θα είχε φτάσει μέχρι τον τελευταίο αποταμιευτή και μέχρι το τελευταίο ευρώ των καταθέσεών του. Η παρέμβαση των Ευρωπαίων περιόρισε τη ζημία στους μετόχους, που έχασαν «τα πάντα» και, λιγότερο, σε όσους είχαν δανείσει το ελληνικό κράτος. Η μετάθεση των ευθυνών εποπτείας στην Κεντρική Τράπεζα αποτελεί μέρος της απαραίτητης αναδιοργάνωσης της Νομισματικής Ενωσης. Στη διάρκεια της κρίσης έγινε φανερό ότι το Σύστημα Ευρώ δεν είχε προετοιμαστεί για μια μεγάλη κρίση, ειδικά για μια κρίση εμπιστοσύνης στην ικανότητα των παικτών μιας αγοράς να τιμήσουν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν. Με άλλα λόγια, η κρίση γιγαντώθηκε επειδή κανείς δεν γνώριζε τι κρύβεται στην ντουλάπα του αντισυμβαλλομένου. Σύντομα, μάλιστα, έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορούσε να είναι κανείς σίγουρος ούτε καν για τη… δική του ντουλάπα.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να συμπληρωθεί επειγόντως η Νομισματική Ενωση με μια αυθεντική Τραπεζική Ενωση. Σκοπός της νέας προσπάθειας είναι να μην απειληθεί με τον ίδιο τρόπο το Κοινό Νόμισμα. Οταν όλα θα είναι έτοιμα, τότε θα υπάρξει και κοινή, δηλαδή, ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ. Μέχρι τότε, μην το ξεχνάμε, η εγγύηση είναι μόνον εθνική, που σημαίνει ότι η Βουλή μπορεί να αρνηθεί, με κάποιον τρόπο, την άδολη εφαρμογή της. Σημείο που υπογραμμίζει η αντιπολίτευση όταν λέει ότι θα θέσει τις τράπεζες υπό κρατική καθοδήγηση, που σημαίνει ότι η κομματική πλειοψηφία θα αποφασίζει για την προσήκουσα διαχείριση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Δεν ήταν σίγουρο ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα αναδεικνύονταν ασφαλείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες μετά τον έλεγχο. Εξάλλου, χωρίς τις εντατικές προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες, μόνο μία, η Alpha Bank, θα περνούσε το τεστ. Ευτυχώς, όμως, οι πιστωτές επέμειναν προκειμένου να μην είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα κρατικό γραφείο διοίκησης των τραπεζών, γραμμή της οποίας ακολουθεί πιστά η παρούσα διοίκησή του. Στην εγκατάσταση διοικήσεων που έχουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών, οι οποίοι έβαλαν νέα κεφάλαια στις τράπεζες, οφείλεται η εντατική και επιτυχημένη προσπάθεια αναδιοργάνωσης των τραπεζών. Προϋπόθεση για τη διασφάλιση του θετικού αποτελέσματος του stress test είναι να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων. Το αντίθετο, η κρατικοποίηση που σχεδιάζει η αντιπολίτευση, εφόσον της δοθεί η ευκαιρία, ακυρώνει, πρακτικά και ουσιαστικά, τις ευκαιρίες που επιβεβαίωσε το stress test. Πέραν της βίαιης αντίδρασης των μετοχικών αγορών, θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι η ΕΚΤ θα θέσει τις ελληνικές τράπεζες σε κάποιου είδους «καραντίνα». Η ευκαιρία ανάπτυξης που διαφαίνεται σήμερα θα έχει χαθεί. Ας μη λησμονούμε ότι το υπερμέγεθος της ζημιάς που υπέστη η χώρα συνδέεται απολύτως με προηγούμενες ευκαιρίες εξόδου από τη μεγάλη κρίση, που χάθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή