Η «δίψα εξουσίας» γεννά παρεξηγήσεις

Η «δίψα εξουσίας» γεννά παρεξηγήσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής και όχι ο νυν βουλευτής, δημοσιογράφος στην ιστορική εφημερίδα της ΕΔΑ, τον οποίο ξεχωρίζω για μια κάποια αίσθηση «αριστερού» χιούμορ, έθεσε, στα σοβαρά, το εξής ερώτημα: «Δεν θεωρείτε σωστό ότι μια νέα πλειοψηφία της Βουλής θα διορίσει καινούργιο διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να συνεργάζεται πρόθυμα με την νέα κυβέρνηση;»

Απάντηση δεν πήρε. Προφανώς γιατί μάλλον θεώρησαν λογική, αν όχι αυτονόητη, την απάντηση που υπονοούσε ο τηλεοπτικός ρήτορας. Εξάλλου, ο κανόνας στην Ελλάδα είναι ότι η ψήφος στην κάλπη για την ανάδειξη των βουλευτών μοιάζει με το παιχνίδι «Πάρτα όλα». Οι διοικούντες των μεγάλων οργανισμών οφείλουν πειθήνια υποταγή στους «εκλεγμένους του λαού».

Αλλωστε εκλεγμένοι του ίδιου πολιτικού χώρου ζήτησαν από πολίτες να συντονίσουν το βήμα τους στους ρυθμούς της νέας εξουσίας, χωρίς να νοιαστούν μήπως και δεν συμμερίζονται την ταύτιση της αντίστασης με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ευκαιρία για τους δημότες Χαλανδρίου να καταλάβουν γιατί ο συνδυασμός του νέου δημάρχου λέγεται «Αντίσταση». Μεταξύ μας, καλά θα κάνουν να κρατήσουν τις διαφωνίες τους κρυφές, αν δεν θέλουν να φάνε καμιά «Κατερινούλα» στον κήπο τους, που θα έλεγε και ο Καντίντ του Βολταίρου.

Επιστροφή στα τραπεζικά. Το «στέλεχος» που ζητεί την πρόσδεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με τη νέα διακυβέρνηση αγνοεί, προφανώς, ότι η απόλυτη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας: (α) είναι κατοχυρωμένη με νόμο αυξημένης ισχύος, (β) προστατεύεται από τη Συνθήκη της Ευρώπης, (γ) αποτελεί ανυπέρβλητο όρο συμμετοχής στο ευρωσύστημα, δηλαδή στη Ζώνη του Ευρώ, (δ) θεωρείται προαπαιτούμενο δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Ισως όμως και να μη δίνει πεντάρα (ούτε καν δεκάρα…) τσακιστή, για όλα αυτά τα «καπιταλιστικά». Απαξ και ο λαός μίλησε, σημασία έχει πώς θα μεταφράσουν οι προφήτες τη βούλησή του. Επομένως, αν πρέπει να εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο νυν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τη νέα εξουσία.

Είναι απίθανο πόσο εύκολο μοιάζει για κάποιους ότι μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους, αγνοώντας τους κοινούς κανόνες διά των οποίων συμμετέχει η χώρα στη διεθνή έννομη τάξη.

Κακώς παιδεύομαι, θα πείτε. Με την ανομία που επικρατεί, ποιος δίνει σημασία στην εμπέδωση διαχρονικών κανόνων στη λειτουργία του κράτους; Απορώ όμως για το εξής: τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Στουρνάρα, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα; Το όνομα του αντικαταστάτη του; Οχι βέβαια! Το νέο βήμα Τσίπρα προς τον ρεαλισμό, παραμένει στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Οπως τότε που ο πρόεδρος Αλέξης ζήτησε από τον δήμαρχο Ρούσσο να είναι προσεκτικός ως προς τη διοίκηση που θα ασκήσει ένας αριστερός δήμαρχος «σε δύσκολες για τη χώρα συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή