Τρεις περιπτώσεις σπατάλης και ντροπής

Τρεις περιπτώσεις σπατάλης και ντροπής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από πολλούς πολλούς μήνες πρότεινα να δημοσιευτεί, με κάποια καθυστέρηση, το «υλικό» που χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές των τεχνοκρατών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων του Μνημονίου. Πίστευα -και πιστεύω- ότι θα βοηθούσε πολύ όλους εμάς να διαθέτουμε ακριβέστερη εικόνα του περιεχομένου της πραγματικότητας. Πίστευα -και πιστεύω- ότι η διαφάνεια βοηθά την ουσιαστική συζήτηση, δηλαδή την ανταλλαγή πραγματιστικών επιχειρημάτων. Κυρίως, όμως, υποστηρίζει την κοινή γνώμη που προσπαθεί να αντιληφθεί το διακύβευμα και να εξηγήσει τις, συχνά σκληρές, επιλογές.

Ανώτερο στέλεχος ενός εκ των Οργανισμών που συμμετέχουν στην τρόικα, με ενημέρωσε τότε πόσο συμφωνούσε με τη σκέψη μου, αλλά ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που συνήθως δεν το ήθελε.

Καταλαβαίνω γιατί δεν το θέλουν κάθε φορά που διαβάζουμε έγγραφα όπως αυτό που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης και αποκάλυψε η «Κ». «Θαυμάστε» τρεις, τουλάχιστον, περιπτώσεις ντροπής και σπατάλης για το κράτος που πληρώνουμε.

Περίπτωση πρώτη: Η δημιουργία νέων φαρμάκων απαιτεί τις αποκαλούμενες κλινικές δοκιμές. Παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- τα εργαστήρια πληρώνουν σημαντικότατα ποσά σε νοσηλευτικές μονάδες για να συμμετέχουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Η Ελλάδα εισπράττει από αυτή τη σπουδαία συνεργασία μόλις 84 εκατομμύρια. Οταν, όπως γράφει ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης, η Φινλανδία των 5,3 εκατ. κατοίκων πληρώνεται 264 εκατ., η Σουηδία των 9,3 εκατ. κερδίζει 864 εκατ. και το Βέλγιο που έχει τον ίδιο πληθυσμό με εμάς παίρνει 1.900 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 50 εκατ. το 2015! Το συμπέρασμα, ότι πετάμε χρήματα όταν μας λείπουν.

Δεύτερη περίπτωση: Σε πολλούς τουρίστες παρέχονται νοσοκομειακές υπηρεσίες, αλλά τα νοσοκομεία μας δεν στέλνουν εγκαίρως την ευρωπαϊκή φόρμα τιμολόγησης με αριθμό Ε125, προκειμένου να εισπράξουν το κόστος της νοσηλείας από τα ξένα ασφαλιστικά Ταμεία. Από την απαράδεκτη αυτή ολιγωρία, το δημόσιο ταμείο χάνει 25 εκατ. τα οποία υπόσχεται, τώρα, ο κ. Χαρδούβελης να εισπράξει!

Τρίτο απαράδεκτο: οκτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες δίνουν στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των υπηρεσιών, λένε ειδικοί και ασφαλιστικές εταιρείες, μπορεί και πρέπει να παρέχεται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, στην επιστολή Χαρδούβελη σημειώνεται ότι «σημαντικό δυναμικό του συστήματος που περισσεύει» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτόν τον σκοπό. Το υπουργείο λέει στην τρόικα ότι μπορεί να εισπράξει απ’ αυτήν την πηγή το γλίσχρο ποσό των 20 εκατομμυρίων!

Εξι χρόνια σε ύφεση και τέσσερα υπό αυστηρότατο έλεγχο και ακόμη κράτος σωστό δεν έχουμε. Αναρωτιέται κανείς τι θα κάνουμε όταν δεν θα υπάρχουν οι τεχνοκράτες της τρόικας να ελέγχουν τους υπουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή