Βορράς – Νότος σε νέες περιπέτειες

Βορράς – Νότος σε νέες περιπέτειες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ευρωζώνη, μολονότι βρίσκεται σε ύφεση, απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν αναιμική ανάπτυξη, οι πολιτικές πιέσεις και οι φυγόκεντρες τάσεις αυξάνονται και το Βερολίνο επιμένει στην ίδια πολιτική. Η Αγκελα Μέρκελ κάλεσε μέσω συνέντευξής της στην εφημερίδα Die Welt τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκείς» τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Κι αυτό, τη στιγμή που καμία από τις δύο χώρες δεν έχει τρέξει στο Βερολίνο για δανεικά. Αναμενόμενη λοιπόν η οργισμένη αντίδραση. «Τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά επειδή είναι αναγκαίο για τη Γαλλία», απάντησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν. Σε ανάλογο ύφος ήρθε και η απάντηση από τη Ρώμη. «Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ επιτρέψει στον εαυτό της να κάνει υποδείξεις προς μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. και ζητούμε από τη Γερμανία να επιδείξει τον ίδιο σεβασμό», δήλωσε ο Σ. Γκότζι, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας. 

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι δύο χώρες είχαν αναγκαστεί από τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, κατά 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον η Γαλλία σε σχέση με ό,τι προέβλεπε αρχικά το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 και κατά 4,6 δισ. ευρώ η Ιταλία, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι χλωμές. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 0,7% για τη Γαλλία, 0,6% για την Ιταλία, 1,7% για την Ισπανία, 1,3% για την Πορτογαλία και 2,9% για την Ελλάδα (με την ανεργία στη χώρα μας στο 25%). Σε αυτό το ασταθές οικονομικό τοπίο, ενισχύονται δυνάμεις που ζητούν αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Την ίδια στιγμή ριζοσπαστικά κόμματα προσπαθούν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους, αλλά ταυτόχρονα δεν αποκλείουν ως εναλλακτική λύση ακόμη και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα αν τα πράγματα φθάσουν στα άκρα. Στην Ιταλία, το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπ. Γκρίλο βρίσκεται σε αναζήτηση προσανατολισμού μέσω έντονων εσωτερικών τριγμών. Στην Ισπανία, οι Podemos παρουσίασαν προ ημερών οικονομικό πρόγραμμα από το οποίο απαλείφθηκαν παλαιότερες θέσεις περί «μη πληρωμής χρέους» και «κατώτατου μισθού για όλους» και αντικαταστάθηκαν από πιο ρεαλιστικές θέσεις. «Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι αυτές που θα κατέθετε πριν από κάποια χρόνια οποιοδήποτε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του Τ. Μπλερ στην ηγεσία των Βρετανών Εργατικών», δήλωσε ο επικεφαλής του κινήματος Π. Ιγκλέσιας.

Σε αυτό το τοπίο, η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τα δεδομένα. Γαλλία και Ιταλία δεν είναι πρόθυμες να συμμαχήσουν μαζί μας. Η πρόσφατη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έδειξε ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν να σπρώξουν την κατάσταση στα άκρα. Οσοι υπολογίζουν ότι το Βερολίνο εύκολα θα μεταβάλει στάση κι ότι η αλλαγή στην Ε.Ε. θα ξεκινήσει από την Αθήνα ας έχουν υπ’ όψιν τους ότι κάποιοι επιθυμούν μέσω της σκληρής στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον υπόλοιπο Νότο. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιλογή είναι να ξέρουμε πού βαδίζουμε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή