Ο λαός έχει αποφασίσει

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικώς ποια ήταν η σκληρή διαπραγμάτευση της υπερήφανης κυβέρνησης; Ενα ατελείωτο σερί από υποχωρήσεις, μια διαρκής μετακίνηση των «κόκκινων γραμμών» προς νέες, πιο «κόκκινες». Tον Φεβρουάριο κέρδισε μια συμφωνία χωρίς λεφτά, μια παράταση που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το σχοινί για να κρεμαστεί η ελληνική οικονομία. Το «περιθώριο» προσαρμογής μιας άπειρης παρέας καθηγητών και επαγγελματιών της Αριστεράς, απεδείχθη τελικώς ότι ήταν ολέθριο για την κοινωνία, το τραπεζικό σύστημα, την ιδιωτική οικονομία. Με την αγορά «παγωμένη» από τη διαρκή αβεβαιότητα, τις τράπεζες με απώλειες καταθέσεων τουλάχιστον 30 δισ., που σήκωσαν τρομαγμένοι πολίτες και επιχειρήσεις, και την ελληνική κοινωνία έτοιμη για κάθε είδους ανυπακοή χάριν της επιβίωσης, η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας εντελώς αποδυναμωμένη, η χώρα αποκαμωμένη. Ποτέ άλλοτε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έγιναν τόσο πολλά λάθη στο όνομα των πιο καλών προθέσεων. Αλλά θα μου πείτε, αυτή είναι δυστυχώς ιστορικά, παγκοσμίως, η μοίρα της Αριστεράς.

Μήπως, όμως, αδικούμε τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα ήταν δυνατόν να αναιρεθούν παθογένειες δεκαετιών, μέσα σε λίγους μήνες υπό αφόρητα πιεστικές συνθήκες; Θα μπορούσε να γίνει μια αρχή. Εάν είχε γνήσια βούληση το κυβερνών κόμμα να θέσει ένα τέλος στις πρακτικές της κομματοκρατίας και του πελατειακού κράτους, εάν με το ξεκίνημα δεν διόριζε νύφες και ανιψιές και κόρες και αποτυχόντες βουλευτές και κομματικά στελέχη στον κρατικό μηχανισμό. Θα χειροκροτούσαμε όλοι εάν αντί για καταγγελίες και ρητορείες, και ιδεοληπτικές εμμονές, υπήρχε έτοιμο ένα δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης, με βαθιές τομές. Ενα αναπτυξιακής λογικής δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο σχέδιο για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, της τελεσθείσας και της συνεχιζόμενης. Τίποτα σοβαρό και συγκροτημένο δεν κατέθεσε η χώρα στους θεσμούς, ούτε καν ένα συμπαγές σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους, που ήταν η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέτοιμοι, εμμονικοί, μοιραίοι, βαδίζουν προς τις κρίσιμες συναντήσεις της Δευτέρας. Το δίλημμα συμφωνία τώρα ή χρεοκοπία έχει εκ των πραγμάτων τεθεί. Η εντολή των Ελλήνων πολιτών στις τελευταίες εκλογές ήταν σαφής: λύση εντός ευρώ. Αρα, δεν υπάρχει δίλημμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή