Μπορούμε, τώρα να κάνουμε πίσω;

Μπορούμε, τώρα να κάνουμε πίσω;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πρακτικώς αδύνατον να κάνουμε πίσω. Τα κατ’ εξακολούθησιν λάθη των πολιτικών μας και ειδικότερα του σημερινού σχήματος, στρίμωξαν τη χώρα στην πιο δύσκολη θέση. Οχι βεβαίως επειδή, όπως ακούω πολλούς, τα μέτρα που ζητούνται αποτελούν «ταπείνωση για τη χώρα»! Απλώς, με τις καταστροφικές μας επιλογές, φτάσαμε στο πιο επικίνδυνο σημείο: ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο όρισε ο κ. Τσίπρας στη θέση του αρχιστρατήγου, βλεφάρισε πρώτος. Αν κάνουμε πίσω, θα πέσουμε στο κενό.

Δεν υπάρχει τίποτε να μας κρατήσει. Καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει, άλλωστε, από τους νουνεχείς της παράταξης, αφού άφησαν την προσοχή για τις οπισθέλκουσες δυνάμεις στους εξτρεμιστές τους.

Αν κάνουμε μπροστά, η κοινωνία θα ξεσηκωθεί, απογοητευμένη από τους ηγέτες της, από τους Ευρωπαίους επιτελείς, από τον κόσμο όλον.

Η απόγνωση αυτή αναγνώσθηκε με ακρίβεια από το επιτελείο του Σόιμπλε. Μας προσφέρουν ένα διπλό νόμισμα, ιδέα όμοια με εκείνη που είχαν ορισμένοι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πραγματικότητα μας ωθούν σ’ έναν προθάλαμο δραχμής.

Κανένα κράτος δεν έχει επιτύχει όλα όσα ζητούνται από την Ελλάδα. Εκτίθενται οι ηγέτες των 17 κρατών της Ζώνης, ζητώντας από την Αθήνα να πράξει εδώ και τώρα όσα οι ίδιοι κάνουν στα κρυφά, με πάμπολλες δόσεις, ατελείωτες φανερές και αφανείς συγκρούσεις και σε βάθος χρόνου.

Αυτό που είναι σωστό είναι ότι η νέα κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πιστεύει, δεν θέλει και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τους κοινούς κανόνες οικοδόμησης μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης, πέραν του κοινού νομίσματος και των ανοικτών εμπορευματικών αγορών.

Πώς είναι δυνατόν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη όταν η κυβέρνηση δεν θέλει να μοιάζει με τους άλλους; Η πίστη που διαδηλώνει επαναληπτικά, όπως συνέβη τις προάλλες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας αντί να υπηρετεί ενδεχόμενη συμφωνία, την απομακρύνει. «Αν είστε τόσο διαφορετικοί, όπως ισχυρίζεστε, γιατί δεν ζείτε διαφορετικά, χωρίς όμως να δημιουργείτε κινδύνους που δεν θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας;» λένε στην Ευρώπη.

Προφανώς οι εκτιμήσεις, εντός και εκτός, είναι διαφορετικές. Ο κ. Τσίπρας έκανε μεγάλο λάθος όταν ζήτησε από τον ελληνικό λαό να τον ακολουθήσει στο ηχηρό «όχι», αφού σκόπευε τελικώς να προσέλθει σε συζητήσεις που απαιτούν ικανότητες σπουδαίες, αφού για να βρεις συμφωνία πρέπει να δοκιμάσεις τις 50 αποχρώσεις του… γκρι!

Στην πράξη έχουμε πάει πολύ πίσω. Εδώ και έναν χρόνο είχαμε διακόψει τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους. Είχαμε καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις. Είχαμε παύσει να συμμαζεύουμε τα δημοσιονομικά του κράτους. Το κομμένο σκοινί μπορείς να το δέσεις, θα είναι όμως πάντοτε κομμένο, έγραψε ο μεγάλος μαρξιστής ποιητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή