Μία επιλογή για τον κ. Τσίπρα

Μία επιλογή για τον κ. Τσίπρα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε με πρωτοφανή συναίνεση τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές. Αλλά αυτή είναι μόνον η αρχή μιας εξαιρετικά αντίξοης προσπάθειας, προκειμένου να διασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Οι επόμενοι δύο μήνες θα κρίνουν αν θα πετύχει ή όχι.

Ο πρωθυπουργός έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα να επιλύσει. Προτεραιότητά του, όμως, πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τον Σεπτέμβριο, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας και η αποκατάσταση της ομαλότητας στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες. Ισως και ο ίδιος να μην έχει αντιληφθεί πόσο δύσκολος είναι αυτός ο στόχος και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τον ανασχηματισμό της Παρασκευής. Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, παλιά και νέα, ακόμη και αυτά που ενέκριναν τη συμφωνία, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναβρεθούμε στο χείλος του γκρεμού πολύ σύντομα.

Ο κ. Τσίπρας έχει μία επιλογή: να οργανώσει μια «ομάδα καμικάζι» για να φέρει εις πέρας την αποστολή αυτή. Αν βασιστεί σε κομματικούς, γνωστούς και φίλους, η αποτυχία είναι δεδομένη. Αν ανοιχτεί στους ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και την επάρκεια, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σημαντικές.

Η άλλη επιλογή που είχε ήταν ο σχηματισμός μιας εντελώς διαφορετικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή πολιτικών και μη, στελεχών από όλο το πολιτικό φάσμα. Ομως, η κυβέρνηση που ανακοίνωσε την Παρασκευή ήταν απογοητευτική και δεν θα μπορέσει να κάνει αυτό που πρέπει.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει παρά ελάχιστες ημέρες για να λάβει τις αποφάσεις του. Ενα, πάντως, είναι σίγουρο: η δημιουργική αδράνεια και η υπερβολική ενασχόληση με τις εσωκομματικές ισορροπίες θα ξαναφέρουν στο προσκήνιο το Grexit που μόλις γλιτώσαμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή