Το εκλογικό σώμα έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, παρότι τα μεγάλα ποσοστά αποχής υποδεικνύουν έμμεση ανοχή παρά επιδοκιμασία. Η βασική γραμμή Τσίπρα «απέτυχα, όμως προσπάθησα σκληρά» φαίνεται ότι έπεισε. Μένει να πειστούν και οι εταίροι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Δύο είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις –και οι σημαντικότεροι κίνδυνοι στον ορίζοντα. Πρώτον, η επιλογή των κυβερνητικών στελεχών που θα υλοποιήσουν το 3ο Μνημόνιο, και η ίδια η ποιότητα της υλοποίησης. Το Μνημόνιο είναι εξαιρετικά απαιτητικό, πολιτικά και τεχνικά. Η εμπειρία ανάδειξης ικανών κυβερνητικών στελεχών από το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε άκρως απογοητευτική –να μη μιλήσουμε καν για τους ΑΝΕΛ. Εάν ο κ. Τσίπρας επαναλάβει παρόμοιες επιλογές προσώπων, η χώρα θα βρεθεί ταχύτατα σε νέα επικίνδυνη περιδίνηση, που αυτή τη φορά μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι εταίροι, οι αγορές, οι πιστωτές, θα κοιτούν εξονυχιστικά τα πρόσωπα των κρίσιμων υπουργείων, με κορυφαίο το Οικονομικών.
Δεύτερον, η εσωκομματική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα. Το πρώτο κυβερνητικό εξάμηνο σπαταλήθηκε για τη χώρα σε μια προσπάθεια τήρησης ισορροπιών και κατευνασμού της Αριστερής Πλατφόρμας. Εάν το ίδιο συμβεί ξανά, με τους «53» στον ίδιο ρόλο, η αποτυχία θα είναι παταγώδης. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βρίσκεται διαρκώς υπό την πίεση της αριστεράς της αντιπολίτευσης, δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας.
Ο κ. Τσίπρας έχει απέναντί του ευνοϊκές κοινοβουλευτικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική εφαρμογή του 3ου Μνημονίου. Το πρόγραμμα ψηφίστηκε από 222 βουλευτές, η αντιπολίτευση δεν θα λειτουργήσει κατεδαφιστικά (σε αντίθεση με αυτήν που ασκούσε ο κ. Τσίπρας), και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά εξελέγη με την προγραμματική δέσμευση να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Είναι θετικό για τη χώρα ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε πλήρως την εσωτερική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι το πιο φιλο-ευρώ Κοινοβούλιο εδώ και πάρα πολύ καιρό, με μόνες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Μεγάλο θετικό η αποτυχία της ΛΑΕ. Η συμπαράταξη νεοκομμουνιστών, δραχμιστών, και μισαλλόδοξων πολιτικών προσώπων, με τη στήριξη των αυτουργών του οικονομικού εκτροχιασμού και των capital controls, προσέκρουσε σε μια κοινή γνώμη που παραμένει συντριπτικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Είναι τέλος θετικό εάν το 3ο Μνημόνιο υλοποιηθεί από μια κυβέρνηση της αριστεράς. Θα είναι μια ευκαιρία ευρύτερης κοινωνικής νομιμοποίησης των οικονομικών πολιτικών που κρατούν τη χώρα στο ευρώ, και μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κανονικότερο ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα.
* Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.