Πλήρης σύγχυση με το χρέος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρυφερότητα είπε δύο καλές κουβέντες για τη χώρα μας ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και η κυβέρνηση έσπευσε να τα κάνει όλα άνω-κάτω. Οι ταυτόχρονες ομιλίες Ολάντ και Μέρκελ, μια σπουδαία και σπάνια περίσταση μετά μια μακρά περίοδο εντάσεων, επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη συνεχίζει να στρέφεται περί τον γαλλογερμανικό άξονα.

Είναι σαφές ότι η Γαλλία έχει αναλάβει τον Αλέξη Τσίπρα. Το είχε επισημάνει δημοσίως η ίδια η κ. Μέρκελ, που δεν είπε κουβέντα στη δική της παρέμβαση ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Η Γερμανία θα περιμένει όσον καιρό η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιμένει στην εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος.

Ας έρθουμε λοιπόν στο προχθεσινό μπέρδεμα περί του χρέους. Τι είπε ο Γάλλος πρόεδρος; Θύμισε την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, ανέσυρε τον κίνδυνο ρήγματος στην Ευρωζώνη και περιέγραψε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, που έγιναν υπό την αιγίδα του γαλλογερμανικού ντουέτου.

Ακολούθως είπε το εξής: «Εύχομαι όλα αυτά να καταλήξουν τώρα με μια συζήτηση του θέματος της εξυπηρέτησης του χρέους. Αποτελεί αυτό μέρος της συνολικής συμφωνίας».

Στην Αθήνα προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που δεν με έχει πείσει για τη δημοσιογραφική ακρίβεια όταν πρόκειται για «λεπτά» θέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, μετέδωσε την κρίσιμη ρήση Ολάντ με τρεις τρόπους.

Στις 16 και 29΄ το τηλεγράφημα έλεγε: «Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους». Κρατήστε το «ελάφρυνση».

Στις 16 και 45΄ μεταδόθηκε: «Οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στο θέμα της εξυπηρέτησης του χρέους».

Στις 16 και 58΄ η είδηση ήταν εντελώς μπερδεμένη: «Ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος».

Με τέτοια σύγχυση, αντιλαμβάνομαι γιατί ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας με… δικά του λόγια! Κατηγόρησε με σφοδρό τρόπο τον κ. Μεϊμαράκη που δεν πρόσεξε ότι ο πρόεδρος Ολάντ «αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Σημειώστε ότι ο «θείος Φρανσουά» είχε αφιερώσει 203 λέξεις για την Ελλάδα σε μια ομιλία 3.430 λέξεων!

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε έτι περαιτέρω τον αρχηγό της Ν.Δ. γιατί «είναι με τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης» (sic) οι οποίες, αυταποδείκτως κακές, «θέλουν να μην ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους».

Θα ήταν όλα απλούστερα αν ο πρωθυπουργός κοιτούσε τη σελίδα 758 του ΦΕΚ 80 της 16ης Ιουλίου 2015, όπου δημοσιεύθηκε ο Ν. 4334 με την ενσωματωμένη απόφαση του Ευρωσυμβουλίου που επισημαίνει ότι «ονομαστικό “κούρεμα” του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί». Κύριοι, σοβαρευτείτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή