Φόροι κρυμμένοι στη φοροδιαφυγή

Φόροι κρυμμένοι στη φοροδιαφυγή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν χειμώνας του 2011 όταν η τότε κυβέρνηση έφερε, κατ’ επιταγήν του πρώτου μνημονίου, ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που ψηφίστηκε ως Νόμος 3943.

Μεταξύ των άλλων φιλόδοξων επιταγών του μνημονίου, νομοθετήθηκε και η κατάρτιση Τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταστολής της Φοροδιαφυγής. Πολλοί θυμούνται τις ατελείωτες συσκέψεις με πλειάδα υπουργών και στελεχών, υπηρεσιακών και πολιτικών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι απέγινε με όσα όμορφα και καλά περιέλαβε η έκθεση. Εκθεση υπήρξε, αυτό έλειπε. Μέχρι του σημείου να συντάξει ένα ακόμη έγγραφο, η ελληνική γραφειοκρατία τα καταφέρνει το ίδιο καλά με κάθε άλλη γραφειοκρατία.

Οι αδυναμίες εμφανίζονται στην εφαρμογή. Πράγματι, σύμφωνα με τη στοχοθεσία της έκθεσης της (πολυπληθούς) επιτροπής, το κράτος, στην τριετία 2011-2013, θα είχε 4 δισ. πρόσθετο εισόδημα από τη βελτίωση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων, 5,2 δισ. από τη βελτίωση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπολογίστηκαν τότε σε 40 δισ., από τα οποία 10 δισ. χαρακτηρίστηκαν «εισπράξιμα», από την εφαρμογή τεκμηρίων θα έπαιρναν 2,1 δισ. και άλλα 500 εκατ. από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αθροισμα: 11,8 δισ. ευρώ έσοδα με τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε τι απέγινε ο φιλόδοξος αυτός προγραμματισμός. Δείτε τους νέους, πρόσθετους φόρους που έχετε να πληρώσετε!

Με εκείνο τον νόμο, ο φόρος στα κέρδη των Ανωνύμων Εταιρειών μειώθηκε σε 20%. Ηταν 24% τον προηγούμενο χρόνο και 25% τον προπροηγούμενο. Δείγμα της φιλοδοξίας αλλά και της ορθής αντίληψης που επικράτησε στα πρώτα στάδια της μεγάλης κρίσης.

Το 2013, με τις εταιρείες να έχουν καταρρεύσει μέσα στην κρίση, ο ίδιος φόρος επί των εσόδων τους αυξήθηκε σε 26% και από εφέτος, βοηθούσης προφανώς της αριστερής στροφής, ο φόρος ανεβαίνει στο 29%.

Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ταξίδευσε στη Γαλλία, συζήτησε με τους δύο υπουργούς επί της Οικονομίας, με τους οποίους συμφώνησε πως «η Ελλάδα χρειάζεται ένα θετικό επενδυτικό σοκ» και προς τους οποίους μετέφερε «την ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μόλις αποδώσουν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Δεν χρειάζεται καμία σοφία για να κατανοήσουμε πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Απόδειξη ότι οι βουλευτές του κ. Τσίπρα ζήτησαν να διατηρηθούν οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις της άνοιξης, ώστε να μη διαταραχθεί το δικαίωμα όσων δεν πλήρωναν φόρους τα πολλά τελευταία χρόνια, να τα πληρώσουν ατόκως στα επόμενα οκτώ χρόνια. Για να μην αναρωτιέστε γιατί μεγαλώνουν οι φόροι όλων των υπολοίπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή