Ορθώς ο συνταγματικός νομοθέτης απαγορεύει την κατάθεση άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια, αλλά δυστυχώς δεν προέβλεψε τίποτε για τα αθροίσματα άσχετων τροπολογιών που βαφτίζονται νομοσχέδια.
Ενα από αυτά είναι και το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου κι άλλες διατάξεις». Είναι ο νόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ ευφήμιζε ως «παράλληλο πρόγραμμα, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και το οποίο ευτυχώς αποσύρθηκε κακήν κακώς από τη Βουλή.
Σ’ αυτό το νομοσχέδιο υπήρχαν όλα όσα μπορούσε να παραγάγει ο κυβερνητικός μπαχτσές. Εχει διατάξεις για αναστολή πλειστηριασμών εταιρειών, μέχρι και για τους χώρους υποδοχής προσφύγων. Αλλες που αφορούν τις εκτυπώσεις του Εθνικού Τυπογραφείου και άλλες για επιτροπές επανασχεδίασης του «Καλλικράτη» ή ρυθμίσεις για τη ΔΕΘ-Hellexpo Α.Ε. Ακόμη και η πρόσληψη επιτυχόντων –προ εικοσαετίας!– του ΑΣΕΠ χώρεσε εκεί μέσα.
Ενδιαφέρον είναι το άρθρο 106 του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης διά του οποίου «χορηγείται στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΕΠΕ” ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα από την δημοσίευση της παρούσης και έως την 30ή Ιουνίου 2016, χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων». Ανώνυμος εταιρεία με διακριτικό τίτλο ΕΠΕ; Αβυσσος το μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθέτη. Ακόμη κι αν εξαιρέσουμε την ουσία του άρθρου (ένα από τα πολλά που διαιωνίζουν τη λειτουργία προβληματικών επιχειρήσεων και τις οποίες πληρώνουν με όλο και περισσότερους φόρους οι Ελληνες), η διατύπωση δείχνει ανάγλυφα πόσο πρόχειρο ήταν το νομοσχέδιο.
Εχει φυσικά και διατάξεις για προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων. Πώς θα μπορούσαν να λείπουν, αφού η ανθρωπιστική κρίση πλήττει κυρίως τους παρατρεχάμενους των υπουργών και τα κομματικά στελέχη; Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Πιστοποιείται αφενός από τις αυξήσεις μισθών που θα πάρουν και αφετέρου από το γεγονός ότι αυξάνονται και πληθύνονται εκθετικά. Ο βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρακατσούλης πρόσεξε στον δικτυακό τόπο της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων (apografi.yap.gov.gr) ότι οι μετακλητοί ήταν τον Σεπτέμβριο 957 και τον Νοέμβριο έφτασαν τους 1.814. Διπλασιάστηκαν σε δύο μήνες! Λεφτά υπάρχουν, νυν και αεί, για τα δικά μας παιδιά…
Με το άρθρο 108 νομιμοποιούνται οι «Δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2013 έως και την δημοσίευση του παρόντος… θεωρούνται σύννομες και δύναται να εκκαθαριστούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων…» πέντε νόμων.
Βεβαίως, στο 90 σελίδων νομοσχέδιο υπάρχουν και λίγα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Πιο ενδιαφέρον είναι το αποκαλούμενο «ΚΕΠ των φτωχών»· το κανονικό ΚΕΠ μάλλον είναι των πλουσίων. Αυτό το άρθρο προβλέπει Ιδρυση Κέντρων Κοινότητας που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ, για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες. Με άλλα λόγια θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία του κράτους πρόνοιας· των πελατών, εννοείται. Θα προσληφθούν κάποιοι, για να υποδέχονται «κοινωνικές ομάδες» (ολόκληρες; δεν διευκρινίζει το νομοσχέδιο) και να τις διασυνδέουν με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.
Αυτός ο αχταρμάς διατάξεων έχει βασικό στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του πελατειακού κράτους. Ευτυχώς υπάρχει η επιτροπία των πιστωτών και αυτό το συνονθύλευμα ρουσφετιών αποσύρθηκε. Εστω μέχρι να μάθουν στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διαφορά Α.Ε. και ΕΠΕ.