Εικόνα ανησυχίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι από εμάς, που στηρίξαμε την ελπίδα ανάταξης από τη σφοδρή κρίση του 2009-10, πιστεύουμε ακόμη στην αξία αυτής της προσπάθειας; Ολοένα και λιγότεροι. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες «στρατιώτες» εξαντλούνται.

Ενας στους τρεις συμπολίτες αποδέχθηκε να πληρώσει αδρά αυτός, σε φόρους, όσα του ζητήθηκαν, προκειμένου να σταθεί όρθιο το κράτος. Εγκατέλειψε νόμιμες φιλοδοξίες του, δέχθηκε την περικοπή των εισοδημάτων του, με την ελπίδα να περιοριστεί η ανεργία και να διασωθεί ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών.

Στην ένταση της προσπάθειας συμμετείχαν λίγοι. Μπορεί, σε λίγο, να μην είναι αρκετοί για να στηρίξουν τη διατήρηση της χώρας εντός του ευρώ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Η εκτροπή θα έρθει από την εξάντληση ακριβώς αυτού του σώματος των πολιτών.

Πόσοι είναι αυτοί μάς το μαθαίνει η σημαντική έρευνα «Τάσεις», που διενήργησε η εταιρεία MRB. Είναι προφανώς όσοι δηλώνουν, ακόμη και σήμερα, «πίστη» στην ένταξή μας στο ευρώ.

Η έρευνα της MRB δείχνει ότι μόνον ένα 18% «σίγουρα διαφωνεί» με όσους λένε ότι η είσοδος στην Ευρωζώνη «ήταν τελικά μια λάθος απόφαση και καλύτερα να είχαμε μείνει στη δραχμή». Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε ένα υψηλότερο ποσοστό ατόμων (21,5%) που «μάλλον διαφωνεί» με την ανωτέρω αρνητική διατύπωση.

Από την άλλη, στην πιο επίκαιρη και κρίσιμη ερώτηση αν «προσωπικά» επιθυμούμε την παραμονή μας στο ευρώ, «σίγουρο» γι’ αυτό δηλώνει το 36,7% και «μάλλον ναι» απαντά το 31,3%. Επομένως, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 68% δεν επιθυμεί την έξοδό μας από το ευρώ.

Οι ερευνητές της MRB έκαναν ένα ακόμη, πολύ ενδιαφέρον, βήμα ανάλυσης. Διασταύρωσαν τις δύο απαντήσεις και διαπίστωσαν ότι μόνον ένα 35,6% των πολιτών πιστεύει ταυτοχρόνως ότι η ένταξη ήταν σωστή και ότι πρέπει οπωσδήποτε να μείνουμε στη Ζώνη.

Αυτή η διαφορά απόψεων διαπερνά τις πολιτικές προτιμήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πιστοί» στο ευρώ πλειοψηφούν μεταξύ τεσσάρων πολιτικών σχηματισμών και μειοψηφούν σε όλους τους άλλους. Συγκεκριμένα, το 49,4% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ή Δημοκρατική Συμπαράταξη «πιστεύει» στο ευρώ, όπως και το 47% του Ποταμιού ή το 43,7% της Ενωσης Κεντρώων.

Αντιθέτως, μόνον το 34,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «πιστεύει» στο ευρώ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 23,2% στη Χ.Α., 22,9% στους ΑΝΕΛ και 11,7% στο ΚΚΕ!

Με αυτά τα δεδομένα, το εύρημα ότι μόνον το 11,5% θεωρεί «σίγουρη» την παραμονή της χώρας στο ευρώ, έναντι 23,7% που θεωρεί σίγουρο το Grexit, συμπληρώνει την εικόνα ανησυχίας που δεν πρέπει καθόλου να διαφεύγει σε όσους εξακολουθούν να πληρώνουν όσα τους ζητούν οι πολιτικοί προκειμένου να μη ρίξουν τη χώρα στα βράχια της δραχμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή