Η σχέση μεταναστών και αγοράς εργασίας

Η σχέση μεταναστών και αγοράς εργασίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν συχνά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι η ένταξη μεταναστών στον παραγωγικό ιστό των κρατών-μελών του ευρώ είναι θετική. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, πριν από λίγες μέρες, τα εξής: «όλες οι μελέτες, ακόμα και της ΕΚΤ, αποδεικνύουν ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, με πολύ χαμηλή ανεργία και με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή μεσομακροπρόθεσμα θα είχαν μόνο οφέλη από την ένταξη στον παραγωγικό ιστό όχι μόνο ενός αλλά ακόμη και αρκετών εκατομμυρίων προσφύγων».

Συνηθίζει αυτή η πλευρά της πολιτικής σκηνής, που τώρα βεβαίως καταλαμβάνει την κεντρική-κυβερνητική θέση, να προσαρμόζει τα πάντα με τρόπο που εξυπηρετεί τις άμεσες επιδιώξεις της. Πράγματι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε στο Νταβός ότι, υπό προϋποθέσεις, το σημερινό κύμα μετανάστευσης θα προκαλέσει αύξηση των δημοσίων δαπανών και μέσω αυτής θα υπάρξει θετική επίπτωση στην οικονομία. Για το γενικότερο θέμα των προσφύγων, ο κ. Ντράγκι είπε: «Για την Ευρώπη, οι πρόσφυγες δημιουργούν μία πρόκληση και μία ευκαιρία. Η κοινωνία μας θα αλλάξει, αλλά προς ποια κατεύθυνση, μόνον να μαντέψουμε μπορούμε. Οι δημόσιες δαπάνες που θα απαιτήσει η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης μπορούν να γίνουν σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης».

Αυτό ήδη συμβαίνει στην Ελλάδα και βεβαίως, πολύ περισσότερο, στην Τουρκία. Οι ιδιωτικές δαπάνες των μεταναστών και προσφύγων ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Μόνον που, κατά την εκτίμηση πολλών άλλων, η ζημία που προκαλείται σε ό,τι αφορά τον τουρισμό είναι μεγαλύτερη από το όφελος. Επιπλέον, η Ελλάδα θα πάρει τμήμα της ευρωπαϊκής επιδότησης ύψους 700 εκατ. ευρώ, μέσω των οργανώσεων αρωγής στους μετανάστες.

Από μόνη της αυτή η δαπάνη δεν λέει και πολλά. Σίγουρα άλλωστε δεν αναφέρονται σε αυτήν ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του. Σε παλαιότερη μελέτη της ΕΚΤ (Ιούνιος 2008) είχε σημειωθεί το εξής αυτονόητο: «Οι εμπειρίες από τη μετανάστευση διαφέρουν πολύ από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά συνολικά, οι μετανάστες συμβάλλουν θετικά στην αύξηση της προσφοράς εργασίας, μεγαλώνοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας».

Δηλαδή, οι αμοιβές των χαμηλότερων κλιμακίων της αγοράς εργασίας πιέζονται ακόμη χαμηλότερα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα. Αν αυτό εννοεί ο κ. Τσίπρας -και δεν υπάρχει τίποτε άλλο να εννοήσει- είναι προφανές ότι δεν θα βρει κανέναν εργαζόμενο, στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, να το αποδεχτεί. Οσο για τις χώρες με χαμηλή ανεργία, αυτές έχουν υψηλή αποστροφή στους μουσουλμάνους μετανάστες. Επομένως, καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να προσέχει τις συμβουλές του προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ας προσέξει περισσότερο όσα συμβαίνουν εδώ, στη χώρα που κυβερνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή