Ο τίμιος «στυλός»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «κλασικό» στη νεογραφή της νεογλώσσας γράφεται με ένα σίγμα. Διατί; Διότι προέρχεται από την αρχαιοελληνική «κλάσιν». Μήπως όμως αυτό που περιγράφει η λέξη προέρχεται από μεταγενέστερες εποχές του πολιτισμού, από τα επάρατα και ξενόφερτα λατινικά; Οι πρόγονοί μας μπορεί να ήσαν σοφοί επειδή μιλούσαν αρχαία ελληνικά, όπως έλεγε ο Μποστ, δεν θεωρούσαν εαυτούς όμως «κλασσικούς» – με ένα ή δύο σίγμα. Αφαιρώντας λοιπόν το ένα εκ των δύο σίγμα ακρωτηριάζεις τη μνήμη της λέξης. Υστατο επιχείρημα της σοφιστικής: οφείλουμε, παρ’ όλ’ αυτά, να το γράφουμε με ένα σίγμα, λόγω της οριζόντιας περικοπής που χτύπησε πολύ πριν από τους μισθούς τη γραφή μας. Ο,τι ξενικόν απλοποιείται αναφανδόν. Με την ίδια λογική κατέληξα στο συμπέρασμα πως το στιλό είναι στυλός. Το στιλό προέρχεται από το λατινικό stylum το οποίο κατάγεται από το ελληνικότατο «στύλος» – καταπίνοντας τη μελάνη του αυτοκτόνησε ο Δημοσθένης κατά τον Πλούταρχο. Ως εκ τούτου «στυλός» και δεν θέλω ου.

Πέρυσι λοιπόν κάποιος ιερέας αποφάσισε να ευλογήσει «στυλούς» και να τους μοιράσει ως Τίμιο Ξύλο σε όσους ενορίτες του συμμετείχαν στις Πανελλαδικές. Τα συμφέροντα των φροντιστηρίων που δεν θέλησαν να παραχωρήσουν τμήμα της αίγλης τους στον Πανάγαθο απέκρυψαν τα αποτελέσματα. Φαίνεται όμως ότι υπήρξαν θεαματικά, διότι φέτος μαθαίνω ότι σε πολλές μητροπόλεις της επικρατείας οργανώνονται δεήσεις για την επιτυχία του χριστεπωνύμου πληρώματος που θα υποστεί τη δοκιμασία των Πανελλαδικών. Θα πρέπει επιτέλους να λάμψει η αλήθεια: να μάθουμε πόσοι από όσους συμμετείχαν πέτυχαν και σε τι ποσοστό απέτυχαν όσοι, λόγω ελλειμματικής πίστης, θεώρησαν ότι αν δεν έχουν προετοιμασθεί ούτε το Αγιο Πνεύμα μπορεί να τους σώσει.

Είναι εντυπωσιακό, θα μου πείτε, ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι κάποιος εκεί απάνω ενδιαφέρεται για το ποιοι θα μπουν στα ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων και ζαχαροπλαστικής. Εδώ υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι, όπως διάβασα, καλούν ιερείς να ευλογήσουν το καρμπιρατέρ του καινούργιου τους αυτοκινήτου. Η σχετική φωτογραφία με το ανοιχτό καπό κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.

Εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι η μεταφυσική διάσταση που αποκαλύπτεται ότι υπάρχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και μετά περιμένετε να βγούμε από την κρίση. Ελάτε τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή