Κυνισμός και χιούμορ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ο Ντ. Κάμερον έκανε την τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου –αφού μετά την επικράτηση του Brexit ο ίδιος θα παραιτηθεί και η χώρα του εγκαταλείπει την Ευρώπη– ο Αλ. Τσίπρας πρόσφερε την «ατάκα» της ημέρας που σκόρπισε το γέλιο στους παριστάμενους ηγέτες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιτίμησε με προφανή δόση ειρωνείας τον Βρετανό ομόλογό του γιατί προχώρησε σε δημοψήφισμα χωρίς Plan B. Απίστευτος κυνισμός ή δηλητηριώδες χιούμορ, αλλά επιτρέπεται σε εμάς τους υπολοίπους να υποθέσουμε ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε το δικό του Plan B, που αποκάλυψε σε όλη του την έκταση ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του…

Δεν έχει αποδειχθεί πλήρως ακόμη αν το περιβόητο Plan B ήταν ένα σχέδιο που η κυβέρνηση των «Συρανέλ» σκεπτόταν να εφαρμόσει βγάζοντας την Ελλάδα από την Ευρωζώνη ή ένα σχέδιο που ετοίμαζε σε περίπτωση που οι εταίροι την ανάγκαζαν να αποχωρήσει. Το βέβαιο είναι ότι οι βάσεις της εκπόνησής του ετέθησαν στο Οστιν του Τέξας, όπου ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ δίδασκε στο πανεπιστήμιο, ο Γ. Βαρουφάκης ήταν επισκέπτης καθηγητής το 2013 και ο Αλ. Τσίπρας πήρε μέρος εκεί σε συνέδριο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Τα άλλα δεδομένα που έχουμε είναι ότι τόσο ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ όσο και ο Γ. Βαρουφάκης ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει και ήταν ενήμερος του σχεδίου, που θα εφαρμοζόταν αν μας ανάγκαζαν να φύγουμε από την Ευρωζώνη, αλλά και το γεγονός ότι η γνωστή πια αλλαγή πορείας (η κωλοτούμπα) έγινε στο και 5΄, όχι στο παρά 5΄. Αρα μπορούμε να πιθανολογήσουμε με μεγάλη δόση βεβαιότητας ότι κάποιες δυνάμεις ήταν εκείνες που ενήργησαν τότε για να μετατραπεί το «όχι» σε «ναι» με τα επακόλουθα που γνωρίσαμε.

Αγνωστο αν θα αποκαλυφθούν ποτέ οι αληθινές προθέσεις τους. Με την εμπειρία, όμως, τώρα του Brexit, μπορούμε να φαντασθούμε την πλήρη και απόλυτη καταστροφή του παντός που θα προκαλούσε το Grexit. Αλλωστε, τα μέτρα που περιελάμβανε το Plan B, όπως μόνοι τους τα ομολογούν οι εμπνευστές του, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε ένα αστυνομικό κράτος (όπου ο στρατός, όμως, θα έπαιζε τον ρόλο της αστυνομίας) βυθισμένο στην ανέχεια. Οταν στην ισχυρή Βρετανία, που δεν μετείχε στη Νομισματική Ενωση, το Brexit προκαλεί πτώση της λίρας, τριγμούς στην κτηματαγορά, αναστολή επενδύσεων, τάσεις φυγής επιχειρήσεων, ανασφάλεια εργαζομένων, με επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη (κατά τον Ρέντσι, το Brexit κλονίζει τις ιταλικές τράπεζες), το Grexit θα έσβηνε την Ελλάδα από τον χάρτη. Παρ’ όλ’ αυτά, ο πρωθυπουργός επιμένει με κυνισμό και χιούμορ να γιορτάζει το «όχι» που έκανε «ναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή