Ο Jacques Le Pape και οι συριζοτρικλοποδιές

Ο Jacques Le Pape και οι συριζοτρικλοποδιές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτη συνέχεια σήμερα, με τις «μάχες» που είχε κατά νουν να δώσει και να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας πέρυσι τέτοιες μέρες. Διαπιστώσαμε προχθές την αδυναμία να πάρει στο θέμα του δημόσιου χρέους μια λύση πραγματικής ελάφρυνσης των μετά το 2018 πληρωμών του κράτους. Διαπιστώσαμε ακολούθως ότι καμία πρόοδος δεν έγινε με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία πλήθυναν και, το χειρότερο, βαραίνουν αφόρητα στην πλάτη όσων τα χρωστούν, ενώ καταστρέφουν την πολύ περιορισμένη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την οικονομία.

Το «τρίτο επίδικο» της συμφωνίας, δηλαδή του τρίτου μνημονίου το οποίο είχε περάσει μέσα στον Αύγουστο από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, εκβιάζοντας μάλιστα τη θετική συναίνεση της αντιπολίτευσης, αφορούσε λοιπόν τη δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Κρατικής Περιουσίας.

Πράγματι, τέλη Μαΐου περνά ο νόμος και ιδρύεται η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.». Αυτό! Τίποτε άλλο, όμως. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός είχε πει στη Θεσσαλονίκη ότι «προς στιγμή έχουμε εξασφαλίσει ότι το Ταμείο αυτό θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος». Τελικά, η ζωή της εταιρείας ορίστηκε σε 99 χρόνια (άρθρο 186 του νόμου 4389). Η τελική απόφαση είναι η λογική έκβαση, αφού επιτρέπει στο κράτος να διαχειριστεί την περιουσία με τρόπο συνολικό, μακροπρόθεσμο και, υπό προϋποθέσεις ωφελιμότερο. Πλην όμως, ο πολιτικός στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαφορετικός. Επιπλέον, η προηγούμενη πλειοψηφία Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε δεχθεί ούτε την Εταιρεία, που τη ζητούσαν οι Γερμανοί από την πρώτη στιγμή, ενώ ακόμη και το ΤΑΙΠΕΔ, που ιδρύθηκε με παρεμφερή σκοπό είχε διάρκεια μόλις 6 ετών. Το σημαντικό όμως βρίσκεται αλλού: η εταιρεία είναι ένα μονοπωλιακό holding ολόκληρης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, πλην λειτουργικών για την κρατική υπόσταση εξαιρέσεων, δηλαδή ακριβώς αυτό που είχαν πεισματικά αρνηθεί και εμποδίσει τόσο ο «αριστερός» κ. Τσίπρας όσο και ο νεοδεξιός κ. Καμμένος. Γι’ αυτό άλλωστε η Εταιρεία έχει ως «άμεσες θυγατρικές» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει τις συστημικές τράπεζες, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) που διενεργεί τις ιδιωτικοποιήσεις, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, που κατέχει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κράτους και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, που συστάθηκε τώρα, με τον νέο νόμο.

Ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει ότι «μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την επιτυχία αυτής της πολύπλοκης διαπραγματευτικής και διαχειριστικής προσπάθειας». Δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς αν αυτή η αριστερο-στρυφνή διατύπωση μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι όχι μόνον η Εταιρεία δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ, που κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά, παρεμποδίζεται συστηματικά από περιώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Αναρωτιέται κανείς τι θα μπορέσει να κάνει ο Jacques Le Pape, που προαλείφεται να ηγηθεί της Εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή