Δύο εκατομμύρια, 334.000 και 156 άτομα συνολικά παρακολούθησαν κάποια από όλες τις παραστάσεις που έδωσαν τα δημοτικά θέατρα και οι δημοτικές ορχήστρες στη διάρκεια του 2015, μας πληροφορεί η Στατιστική. Ελπίζω το 2016 να πήγε ακόμη καλύτερα. Το 2007, το «πλουσιότερο» έτος από συγκροτήσεως κράτους, οι θεατές ήσαν κατά 377.000 λιγότεροι.
Δεν γνωρίζω πόσο κρατικό χρήμα χρειάζεται η συγκεκριμένη προσπάθεια αλλά δεδομένου ότι αντιστοιχούν 370 θεατές ανά παράσταση και ότι ανέβηκαν 2.766 έργα είναι πιθανόν τα χρήματα να έπιασαν τόπο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι διανύουμε περίοδο κρίσης βαθιάς και όλες οι συλλογικές προσπάθειες πρέπει να μας βρίσκουν αρωγούς.
Το πιο φιλικό από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ο βρετανικός The Guardian, δημοσιεύει στο χθεσινό του φύλλο άρθρο της ανταποκρίτριάς του, μιας εκ των πλέον καλοπροαίρετων έναντι της πλειονότητας των δημοσιογράφων, για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Ποσοστά θνησιμότητας, θανατηφόρες επιμολύνσεις και ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, ιατρικού υλικού και εξοπλισμού γιγαντώνονται ενόσω η χώρα επιμένει με πείσμα στη λιτότητα που σφυροκοπεί τη ζωή των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας».
Την ίδια στιγμή, το 2017 το κράτος σκοπεύει να πάρει από τους πολίτες το ποσό των 47 δισ. από φόρους και ακόμη 24 δισ. από ασφαλιστικές εισφορές. Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για το αναλογικά υψηλότερο ποσό που θα έχει περάσει από τις «τσέπες» των πολιτών στο «ταμείο» του κράτους από τότε που υπάρχει το ελληνικό κράτος, με την επιφύλαξη ορισμένων ετών εξαιρετικών περιστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος δεν είχε ποτέ απαιτήσει μια τόσο μεγάλη μεταβίβαση πόρων από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες προτού η οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγάλη κρίση. Αλλά και από τότε που μπήκαμε στη στενωπό των μνημονίων και πάλι το 2017 θα είναι το έτος με τους υψηλότερους φόρους.
Με άλλα λόγια, θα ζήσουμε το 2017 το έτος της πιο σκληρής λιτότητας. Ακούγεται παράδοξο όταν τόσο συχνά ακούει κανείς τους κυβερνητικούς παράγοντες να επικρίνουν πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες, διεθνώς και εγχωρίως, ως υπευθύνους για τη βαριά λιτότητα.
Για μιαν ακόμη χρονιά, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης σε απαραίτητα ή δημοφιλή προϊόντα: βενζίνες, πετρέλαια και αέριο, καφέ και τηλεφωνία. Για μιαν ακόμη χρονιά, θα συνεχίσει να εισπράττει έκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης». Για μιαν ακόμη χρονιά η κυβέρνηση θα αυξήσει την πίεση σε όσους καταφέρνουν το κάτι καλύτερο, βγάζουν δηλαδή κάτι πάνω από 20 χιλιάρικα, μόνον και μόνον για να εμφανίζονται οι πολιτικοί ότι αυτοί είναι που μοιράζουν στους έχοντες ανάγκη βοήθεια και επιδόματα. Κάποιοι συμπολίτες θα αφιερώσουν τις μισές εργάσιμες μέρες του 2017 (και άλλοι μία στις τρεις) δουλεύοντας και πληρώνοντας τους πολιτικούς και το δήθεν κράτος «τους».