Δεν ξέρουν να δέσουν ούτε τα κορδόνια τους

Δεν ξέρουν να δέσουν ούτε τα κορδόνια τους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Δ​​​​εν μπορεί να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του». Με τη φράση αυτή ο λαός μας χαρακτηρίζει εκείνους που είναι ανίκανοι να κάνουν και την πιο απλή εργασία. Η διαπίστωση δεν είναι μόνον δηλωτική της απόλυτης ανικανότητος ενός ή περισσοτέρων ατόμων.

Αλλά και προειδοποιητική για τους άλλους. Τους προτρέπει να μην έχουν καμιά απαίτηση, ουδεμία ελπίδα, πως οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι το δυσκολότερο από του να δέσουν τα κορδόνια τους. Δηλαδή, να επιδείξουν μεγαλύτερη ευφυΐα και επιδεξιότητα σε κάτι πιο πολύπλοκο και δυσκολότερο. Θυμήθηκα την παροιμία αυτή, σχετικά με την κριτική, που ασκούμε στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως προς την ανικανότητά τους να διαχειριστούν, με κάποια στοιχειώδη, έστω, επάρκεια την οικονομική κρίση της χώρας, τη στιγμή που αποδεικνύεται η παραλυτική αδυναμία τους, στα μικρά και ασήμαντα της διακυβέρνησής τους. Π.χ. επί ημέρες σέρνεται στα ψιλά των εφημερίδων η υπόθεση των κ. Εμμ. Κορωνιωτάκη και Ι. Μπλάνα, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι, όπως θα ’λεγε και ο κ. Πολάκης, πιάστηκαν με την γίδα στον ώμο. Επωφελούμενοι μιας «νυκτοπερπάτητης» τροπολογίας, αύξησαν τους μισθούς τους στις 20.000 ευρώ και αυτοενέκριναν αναδρομικά 100.000 ευρώ έκαστος.

Το θέμα έγινε γνωστό από ερώτηση βουλευτή της Ν.Δ., μετά δε τον ορυμαγδό, εθίγη και η υπερμπάσα χορδή ευαισθησίας του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Σταθάκη. Τους κάλεσε στο γραφείο του, ανακοινώνοντας μετά πως και οι δύο «παραιτήθηκαν», με την υποχρέωση να επιστρέψουν και τα υπέρογκα «δεδουλευμένα». Φάνηκε πως το θέμα είχε κλείσει, με το κουκούλωμα, έστω, και της κοινωνικής παχυδερμίας των δύο στελεχών, αλλά και της –όζουσας κομματίλας– τροπολογίας. Ωστόσο, το ούτε γάτα ούτε ζημιά ίσχυσε ελάχιστα. Προχθές, οι δύο αποπεμφθέντες αναίρεσαν τις «παραιτήσεις» τους, κατηγορώντας τον κ. Σταθάκη ότι «τους έδωσε βορά στα ΜΜΕ και στην κοινωνία» (Η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι και «κακούργα», όταν αντιμετωπίζει αθώα και ανυπεράσπιστα θύματα). Ο κ. Σταθάκης υποβάθμισε το κομματικό αξίωμα των κ. Κορωνιωτάκη και Μπλάνα, οι οποίοι έχουν μέντορες τους κ. Λαφαζάνη και Σκουρλέτη και –σύμφωνα με δημοσιεύματα– έχουν διασπάσει τη ΔΕΗ σε δύο στρατόπεδα, στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής της (Κατά τ’ άλλα, ΑΔΜΗΕ σημαίνει Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)…

Από το «πολύπλοκο» δέσιμο των κορδονιών του, δεν μένει έξω και ο κυβερνητικός εταίρος. Προχθές ο εισηγητής των ΑΝΕΛ κ. Κων. Κατσίκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διάταξη για την απόδοση της ιθαγένειας παιδιών αλλοδαπών με ελληνική μόρφωση. Ομως η διάταξη ψηφίστηκε, λίγα λεπτά αργότερα, από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεν είναι, λοιπόν, μάταιο να παρασυρόμαστε όλοι, ΜΜΕ, σε κριτική της κυβερνητικής ανεπάρκειας, αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας; Να δίνουμε σημασία σε όσα είπαν και ξείπαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος στους δανειστές, να αναζητούμε, στο πεδίο της υψηλής πολιτικής, τα αίτια της διεθνούς ανυποληψίας, στην οποία έχουν εξωθήσει τη χώρα μας; Η παραδοχή ότι «δεν μπορούν να δέσουν ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών τους» θα μας είχε απαλλάξει ενός τέτοιου προβληματισμού. Θα μας έπειθε ότι τα πράγματα είναι απλά, αλλά και περισσότερο επικίνδυνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT