ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επίμονη σημασία της Στατιστικής

Επανέρχομαι στο καζίκι που επιφύλαξε στον πρωθυπουργό η ανακοίνωση του ΑΕΠ με την οδυνηρή ανατροπή στη μέχρι τότε εκτιμώμενη θετική τροχιά. Θα το είχε βεβαίως αποφύγει αν διάβαζε προσεκτικά τις εκθέσεις του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα αναθεωρεί τα στοιχεία του ΑΕΠ της, πολύ συχνότερα συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωζώνης», σημείωνε σε ειδικό πλαίσιο παρατηρήσεων η τελευταία έκθεση.

Επιπλέον, στην παράγραφο 36 των παρατηρήσεών του, έγραφε ότι «παρ’όλη τη βελτίωση που έχει γίνει στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων» χάρις και στην αξιοποίηση της πολύ σημαντικής βοήθειας που παρείχαν τα άλλα κράτη, η Eurostat και το ΔΝΤ μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσαν τα Greek Statistics το 2010.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει προσέξει όσο απαιτούν οι περιστάσεις το θέμα των στατιστικών στοιχείων. Οφειλε να έχει προσέξει στην κατάσταση της χώρας, την παρατεινόμενη εκκρεμότητα του ανθρωποκυνηγητού, που ένας συγκεκριμένος κύκλος πολιτικών, δικαστικών και δημοσιογραφικών στελεχών, έχει εξαπολύσει σε βάρος του κ. Ανδρέα Γεωργίου, πρώτου προέδρου της Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) μετά την κατά το καλοκαίρι του 2010 ανεξαρτητοποίησή της. Επτά χρόνια μετά, το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει.

Ο κ. Τσίπρας έχει καταλλήλως ενημερωθεί ότι για όσον καιρό ανώτατοι δικαστικοί παράγοντες, σε προφανή συνεννόηση με ανώτατο πολιτειακό παράγοντα και με τη σιωπηρή αναγνώριση πρώην πρωθυπουργού,  επιμένουν να κυνηγούν την υπόθεση της καταμέτρησης του πραγματικού ελλείμματος και χρέους που άφησε πίσω του το μοιραίο έτος 2009 και επομένως συντηρούν την αμφιβολία για όσα μπορεί να μαγειρεύει η κυβέρνηση με τους κρατικούς λογαριασμούς, η ανυποληψία των ελληνικών στοιχείων θα παραμένει θέμα ανοικτό.

Ο κ. Τσίπρας υπήρξε εξαιρετικά γοερός όταν, στο παρελθόν, επιτέθηκε στους διεθνείς οργανισμούς για τις προβλέψεις που έκαναν με το πρώτο μνημόνιο. Είναι σωστό ότι οι αρχικές εκτιμήσεις υπήρξαν τραγικά εσφαλμένες, επειδή κανένας διεθνής οργανισμός προβλέψεων δεν φρόντισε να εκτιμήσει ένα νέο, διαφορετικό, συντελεστή επιπτώσεων (τον γνωστό μας πολλαπλασιαστή), της δημοσιονομικής λιτότητας, της δανειακής κατάρρευσης και της έξαρσης των απολύσεων.

Οπως σημειώνει στη φετινή έκθεσή του το Ταμείο, το ένα τρίτο των ανακοινώσεων για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην περίοδο 2001-2014, αναθεωρούνται αργότερα προς τα κάτω. Η νεότερη εκτίμηση είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα από εκείνες που συμβαίνουν σε άλλα κράτη.

Ακόμη και μετά την ανεξαρτητοποίησή της, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί πολύ και πολύ συχνά τα στοιχεία του ΑΕΠ και χειρότερα ακόμη τα λογιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Η γκάφα του κ. Τσίπρα έδειξε πόσο δύσκολη είναι η συνεννόηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πώς να συμφωνήσουν στις μελλοντικές προβλέψεις, όταν δεν συμπίπτουν σε όσα έχουν προηγηθεί;