Η «ουκρανοποίηση» της χώρας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Την περασμένη Παρασκευή, παραμονή τριήμερης αργίας, που για τις εφημερίδες τουλάχιστον βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, έγινε στη Βουλή μια συζήτηση που αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την ταχεία «ουκρανοποίηση» της χώρας, όπως πολύ επιτυχημένα παρατήρησε γνωστός δημοσιογράφος. Με την έννοια της απαλλαγής από υποχρεώσεις και ταυτόχρονα της ικανοποίησης των απαιτήσεων οικονομικών βαρόνων, αρχικά καλυμμένα και στη συνέχεια ανοικτά, από την κυβέρνηση Συρανέλ. Αλλωστε, η πρωτοτυπία του θέματος και η σημασία του προκύπτουν βασικά από το γεγονός ότι αυτά τα κάνει μια κυβέρνηση που διαλαλεί ότι ήλθε στην εξουσία για να καταργήσει παλιές πρακτικές και να λειτουργεί εν ονόματι του ηθικού πλεονεκτήματος που ισχυρίζεται ότι διαθέτει απέναντι στους αντιπάλους της.

Η συζήτηση αφορούσε τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής της συμπολίτευσης, άσχετης περιφέρειας, με την οποία ζητούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση να πληρώσει πρόστιμο 38 εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο τσιγάρων ο νέος ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ, Ιβάν Σαββίδης. Το αδίκημα είχε τελεσθεί παλιότερα, πριν αγοράσει την επιχείρηση ο κ. Σαββίδης, η τροπολογία ήταν εμφανώς «φωτογραφική», αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένα το όνομα της εταιρείας, ή του ιδιοκτήτη της, δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το κόστος που θα προκαλούσε και η κυβέρνηση όχι μόνον έσπευσε να την αποδεχθεί, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή για να την υπερασπισθεί με το γνωστό επιθετικό ύφος που χρησιμοποιεί κατά της αντιπολίτευσης με κάθε ευκαιρία.

Κατά τη συζήτηση, ο Αλ. Τσίπρας και ο «συγκυβερνήτης» Π. Καμμένος επικαλέστηκαν τα εξής επιχειρήματα: η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτά που έκαναν πολλές φορές προηγούμενες κυβερνήσεις, το αδίκημα, ποινικό σε βαθμό κακουργήματος, βαρύνει τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ επί θητείας Κ. Καραμανλή, ο νέος ιδιοκτήτης δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη οφειλή αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις της εταιρείας όταν την αγόρασε, η απαλλαγή του από την καταβολή των 38 εκατ. ευρώ βοηθάει το επενδυτικό κλίμα, το ίδιο θέλει και η τοπική κοινωνία για να μην απειληθεί με κλείσιμο η επιχείρηση, η ευνοϊκή απόφαση της Βουλής δεν απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες την τότε διοίκηση και το πρόστιμο βαρύνει εκείνη, όχι τον Ιβάν Σαββίδη, στον οποίον η κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά είχε υποσχεθεί την απαλλαγή του, χωρίς να το πράξει. Α, και ότι οι τροπολογίες δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Προφανέστατα, η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει την απόφαση ως τροπολογία για να μην αναλάβει η ίδια την ευθύνη, ενώ από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να ζητήσει να την καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, την ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ απείχαν οι Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και βουλευτές της Ν.Δ. όπου βρίσκεται η ΣΕΚΑΠ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT