ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα… χοντρά γράμματα στη νέα αγορά εργασίας

Π​​ριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση ξεκίνησε δημόσια συζήτηση για τη νέα αγορά εργασίας. Κατάλαβαν, όσοι ήσαν πρόθυμοι να καταλάβουν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω στο παλαιό καθεστώς. Οτι ζητούμενο είναι να συμβαδίσουμε με όσα κάνουν οι ανταγωνιστές μας και τελικά να ωφεληθεί η παραγωγικότητα, που είναι ο μόνος δρόμος για να μεγαλώσει η πίτα από την οποία ταϊζόμαστε όλοι.

Τον Νοέμβριο 2016, η κυβέρνηση έδωσε στους τεχνοκράτες των θεσμών τις απόψεις και τις αλλαγές που ήθελε να κάνει για να γυρίσουμε στα παλαιά «κεκτημένα». Σκοπός ήταν να καταγάγει νίκη πολιτική και μεγάλη η κυβέρνηση Τσίπρα, κυρίως επί του «κακού ΔΝΤ». Διαβάζοντας το τέταρτο κεφάλαιο στο σχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τίποτε (σχεδόν) απ’ αυτά. Οι διατάξεις είναι σε άλλο δρόμο, λογικό και εποικοδομητικό. Μόνο που το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν μοιάζει καθόλου με εκείνα που συζητούν στην κεντρική επιτροπή και στα παράθυρα των καναλιών, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, το καθεστώς του 2011 για τις συλλογικές συμβάσεις παραμένει σταθερό και μάλιστα θα νομοθετηθεί η ισχύς του μέχρι το 2018. Τι θα γίνει μετά; Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, κερδίζοντας είναι αλήθεια πολύτιμο χρόνο, ώστε να ενσωματωθούν στον Νέο Εργασιακό Νόμο που θα έχει θεσπιστεί προτού βγούμε από το μνημόνιο.

Στις συλλογικές απολύσεις έμειναν τα όρια ως έχουν σήμερα, διευκρινίστηκαν όμως τα βήματα που θα κάνει η επιχείρηση, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τίθεται σε ρόλο ενορχηστρωτή χωρίς όμως να απαιτείται η εκ των προτέρων έγκρισή του, ενώ καταργείται η πολιτική παρέμβαση του υπουργού.

Πάντοτε στη γραμμή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως το κατανοούν οι…Ευρωπαίοι και υπό την στενή εποπτεία του Ταμείου, τα δικαστήρια πρέπει να αποφασίζουν με κατεπείγουσα διαδικασία αν μια απεργία είναι νόμιμη ή/και καταχρηστική, ενώ σύντομα θα καταστεί υποχρεωτικό να υπάρχει πλειοψηφία 50% για την πραγματοποίηση απεργίας. Συμφωνήθηκε τέλος ότι οι συνδικαλιστές δεν θα λείπουν αδικαιολογήτως, ενώ ενδεχόμενη απόλυσή τους θα μπορεί να γίνει για τους ίδιους «σπουδαίους λόγους» που ισχύουν για όλους τους εργαζομένους.

Βάζω στοίχημα πως όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβάσουν τις νομοθετικές διατάξεις, που ετοιμάζονται ήδη σε εφαρμογή της μνημονιακής συμφωνίας, θα είναι πολύ βαριές οι κουβέντες εις βάρος των υπουργών που συζήτησαν όλα τούτα με τους θεσμούς.