ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σκακιέρα με τα ενεργειακά

Αξιοσημείωτη κινητικότητα, που ωστόσο δεν δείχνει να έχει βρει θέση στον δικό μας δημόσιο διάλογο, καταγράφεται τελευταία στα βόρεια σύνορά μας γύρω από την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική και δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Το έργο έχει ξεκινήσει ήδη με την τοποθέτηση σωλήνων στον βυθό τους Μαύρης Θάλασσας με προοπτική να φτάσουν έως την τουρκική Θράκη και από εκεί να συνεχίσουν μέσω Βαλκανίων για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στα τέλη Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν επιβιβάστηκε στο πλοίο-πλωτή εξέδρα Pioneering Spirit που ποντίζει στον Εύξεινο Πόντο κομμάτια του αγωγού, απ’ όπου διακήρυξε, έχοντας μιλήσει νωρίτερα με τον Ερντογάν, ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί – τουλάχιστον έως την Ανατολική Θράκη όπου αρχίζουν τα σύνορα της Ε.Ε. Ρώσοι και Τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να φέρουν μέσω του «τουρκικού διαδρόμου» το αέριο μέχρι την πύλη της Ε.Ε., η οποία επί του παρόντος την κρατάει κλειστή, όπως έγινε και με το έργο του South Stream που τελικά ναυάγησε, μολονότι ο Πούτιν επιμένει ότι το σχέδιο παραμένει ζωντανό.

Οι Βρυξέλλες ακολουθούν και εδώ την ίδια με τον South Stream τακτική, απαγορεύοντας στα κράτη-μέλη τη διέλευση αγωγών αερίου ή και πετρελαίου που θα χρησιμοποιούνται για αποκλειστική χρήση, εν προκειμένω για τη μεταφορά μόνο ρωσικού αερίου, αποκλείοντας την πρόσβαση τρίτων στους σωλήνες. Και τούτο στο πλαίσιο του σχεδίου απεξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς από τη ρωσική ενεργειακή δεξαμενή. Και ενώ Ρώσοι και οι Τούρκοι εργάζονται εντατικά για να φέρουν το αέριο στην ευρωπαϊκή Τουρκία, στις χώρες της Bαλκανικής έχει ανοίξει ήδη συζήτηση περί συνεργασιών για τη διέλευση του Turkish Stream, χωρίς το «πράσινο φως» της Ε.Ε. που δεν έχει αλλάξει επ’ αυτού πολιτική.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι το Βελιγράδι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βουλγαρία για συνεργασία γύρω από τη διέλευση του συγκεκριμένου αγωγού από τις δύο χώρες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Σιγιάρτο ανακοίνωσε πως η Βουδαπέστη δρομολογεί συμφωνία με την Gazprom για να διέλθει από τη χώρα του, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας, ο αγωγός. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να περάσει, εκτός από τον ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο και ο Turkish Stream από το έδαφός της, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσει η Ε.Ε. Το ερώτημα είναι εάν συμμετέχουμε σε αυτές τις διεργασίες ή θα πιαστούμε για μία ακόμα φορά στον ύπνο.