Αμιλλα μέσω λοταρίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Τον Οκτώβριο του 2013 ο τότε τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία Τάσος Κουράκης υποστήριξε πως όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις παρελάσεις «ως έχουν αυτή τη στιγμή». Την ίδια περίοδο, η κ. Θεανώ Φωτίου χαρακτήρισε «απολίθωμα του παρελθόντος» τις παρελάσεις με τον τρόπο που γίνονται. Τέσσερα χρόνια μετά, τον περασμένο Μάρτιο, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις παρελάσεις και την πρωινή προσευχή «εκδηλώσεις άκρως αναχρονιστικές».

Χθες, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι οι σημαιοφόροι των παρελάσεων στα δημοτικά σχολεία θα επιλέγονται πλέον με κλήρωση από όλη την τάξη και για τη θέση δεν θα ορίζονται τα παιδιά με την υψηλότερη βαθμολογία. Και μάλιστα, ο υπουργός το όρισε με «φετφά», σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Νίκο Φίλη ο οποίος είχε την ευθυκρισία οι αποφάσεις για κρίσιμα θέματα, όπως οι παρελάσεις και η πρωινή προσευχή των μαθητών, να λαμβάνονται από τη σχολική κοινότητα, στην οποία περιλαμβάνονται ο σύλλογος διδασκόντων, οι γονείς και η τοπική κοινωνία.

Η ανάδειξη του καλύτερου μαθητή σε σημαιοφόρο συμβάλλει στην άμιλλα μεταξύ των μαθητών, ενώ το (όποιο) πλέγμα αριστείας υπάρχει στο ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει κίνητρο στα παιδιά (αλλά και τους γονείς τους που «ζουν» μέσω αυτών) για κοινωνική κινητικότητα. Την ίδια στιγμή, η αριστεία είναι «ασφαλές» κριτήριο, που προστατεύει τους υποψηφίους από τυχόν υποτιμητικά σχόλια. Σκέφτεστε τι bullying μπορεί να υποστεί το πιο κοντό (έστω και με νευρώδη σωματότυπο) παιδί της τάξης, εάν κληρωθεί για σημαιοφόρος;

Δεν πρέπει, βέβαια, να αγνοούμε τις ορθές πτυχές της απόφασης Γαβρόγλου. Πολλοί γονείς βαθμοθηρούν στην πλάτη των παιδιών τους – τάχα μου υπέρ αυτών, ενώ δεν λείπουν τα παιδιά που μπαίνουν στην πρίζα του ανταγωνισμού από πολύ νωρίς.

Η αριστεία των μαθητών δεν συνδέεται με εθνικοπατριωτικά παράσημα, αφού όλοι οι μαθητές μπορούν να τιμήσουν και να φέρουν την ελληνική σημαία. Αλλά τα παράσημα πρέπει να συνδέονται με την αριστεία. Είναι σαφές: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάζει σε λοταρία τους υποψήφιους σημαιοφόρους, διότι αριστεύει στην μικροπολιτική υποκρισία. Δεν καταργεί τις παρελάσεις, όπως ζητούν τα στελέχη του, διότι δεν θέλει να στενοχωρήσει τους ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT