Ανιστόρητη απομόνωση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​σύγχυση στο μυαλό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κύριο χαρακτηριστικό της δημόσιας σκηνής τις τελευταίες αυτές εβδομάδες. Αν πάλι δεν είναι πως τα έχουν μπερδεμένα, αλλά για ψυχρό υπολογισμό, σαν αυτούς που κάνουν οι πολιτικοί όταν αγωνιούν για την επανεκλογή τους, τότε η ενέργεια του κ. Κοντονή, επειδή ακριβώς οφείλει να εκπροσωπεί τη χώρα και όχι τον κομματικό του προσανατολισμό, είναι καταδικαστέα και χωρίς περιστροφές.

Τέτοια ντροπή, να γίνει η Ελλάδα η μόνη χώρα που δεν εκπροσωπείται σε μια ευρωπαϊκή συνάντηση (χωρίς άλλη υποχρέωση) που διοργανώνει η εκ περιτροπής προεδρία της Ευρώπης, δεν την περίμενα. Την εκλαμβάνω πλέον ως σημάδι μιας πορείας απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό σώμα. Εναν κίνδυνο ακόμη που δείχνει ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν είναι έτοιμοι να μας διαχωρίσουν από την αυτονόητη κοιτίδα πολιτισμού, η οποία συνδέεται με την ιδρυτική πράξη του κράτους.

Ενα από τα κεντρικά ζητήματα που συχνά μας οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις είναι αυτή ακριβώς η απόσταση που πήραμε από την πρώτη στιγμή της ένταξής μας προς όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Η κατάρρευση των ανελεύθερων ανατολικών καθεστώτων έθεσε αντιμέτωπους τους Eυρωπαίους με τη φρικτή πραγματικότητα που έζησαν οι λαοί υπό τα σοβιετικά, μονοκομματικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Η Ιστορία απεκάλυψε ακόμη ένα από τα πολλά σκοτεινά πρόσωπα που προτιμούμε να ξεχνάμε.

Με την πάροδο του χρόνου η Ευρώπη κατανόησε ότι η καταδίκη των εγκλημάτων κατά του ανθρώπου δεν μπορεί να έχει την παραμικρή προϋπόθεση. Οσοι μέχρι τότε ψέλλιζαν μήπως έπρεπε να αναγνωριστεί στον Στάλιν το ελαφρυντικό της μεγαλειώδους συμμετοχής των λαών της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του ναζιστικού καθεστώτος κατανόησαν πως δεν έπρεπε να ξεφτιλιστούν μπερδεύοντας αυτό με τα αποτρόπαια εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος. Εξάλλου, η υπεράσπιση Κοντονή, αλλά και της παρατρεχάμενης Γιαννακάκη, των εγκλημάτων του σταλινισμού συγκρούεται με την εμπειρία και τη θέληση των Ρώσων, των Ουκρανών, των Πολωνών, των Ρουμάνων και πάρα πολλών άλλων λαών, αλλά βεβαίως και των λαών της Βαλτικής, που πήραν την πρωτοβουλία της συνάντησης την οποία κατήγγειλαν ο υπουργός και η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κ. Κοντονής και άλλοι σαν κι αυτόν προσβάλλουν την πνευματική παράδοση του Κύρκου, την ευθυτενή αποτίμηση του Μπανιά και βεβαίως τους σκληρούς αγώνες των πραγματικών αριστερών για να διαχωρίζεται το δικό τους πολιτικό όνειρο από τα εγκλήματα του σταλινισμού. Θα έκανε καλά να μην πιάνει το όνομα του λαού στο στόμα του στις ανακοινώσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή