Τα κόμιστρα των στερεοτύπων

Τα κόμιστρα των στερεοτύπων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​στικός μύθος; Σκανδαλοθηρική φήμη για να εξερεθιστούν τα σόσιαλ μίντια, να πάνε σύννεφο τα λάικ και τα αντιλάικ και, λόγω των νεφών, να πέσουν βροχή τα σχόλια; Κακόβουλη διάδοση για να προκληθούν ρεβανσιστικοί τσαμπουκάδες; Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Χανίων, πάντως, επιμένει ότι το περιστατικό είναι αληθινό: Γερμανίδα τουρίστρια αρνήθηκε να πληρώσει ταξιτζή, πριν καν μπει στο ταξί, με το εξής επιχείρημα (στα δημοσιεύματα δεν προσδιορίζεται η γλώσσα της άρνησης, αν ήταν η γερμανική ή η αγγλική, ίσως και η ελληνική ή κάποια εσπεράντο λίγο-πολύ χειρονομιακή): «Αντί να μας πηγαίνετε δωρεάν που μας χρωστάτε, μας παίρνετε και λεφτά από πάνω;». Κινήθηκε δηλαδή περίπου στο ίδιο ύφος και ήθος με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας της, που δήλωσε ότι «κάποια μέρα θα του στήσουν άγαλμα στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πίεση που άσκησε να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Η κρίσιμη φράση στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου των Χανιωτών ταξιτζήδων είναι η εξής: «Ο οδηγός ταξί προσπάθησε να συγκρατηθεί και ζήτησε από τον συνάδελφό του να πάρει τη Γερμανίδα στο ταξί, γιατί ο ίδιος είχε ενοχληθεί». Εύκολα φανταζόμαστε πόσο δύσκολο είναι για οποιονδήποτε Ελληνα, ταξιτζή ή μη, να συγκρατηθεί ακούγοντας όσα άκουσε ο Χανιώτης. Και άνθρωπος της συγγνώμης και της κατανόησης να είσαι, και να πιστεύεις ότι για την κρίση μας δεν φταίνε αποκλειστικά οι άλλοι, και μάλιστα οι Γερμανοί, μια ενόχληση θα τη νιώσεις. Είτε στην Κρήτη τ’ ακούσεις αυτά είτε στην Αθήνα, για να μην πω τα Καλάβρυτα ή τον Δομοκό. Εκείνο που είναι αδύνατο να φανταστούμε είναι πώς νιώθουν οι προχωρημένης ηλικίας Γερμανοί, και κατά δεύτερο λόγο οι Ιταλοί, σαν τουρίστες σε τόπους όπου οι άμεσοι πρόγονοί τους σκόρπισαν θάνατο και τυραννία. Μόνο ένα μέτρο διαθέτουμε: το πώς νιώθουν οι Ελληνες όταν τους υποδέχονται. Είναι σαν να υπάρχει μια άρρητη συμφωνία να μείνουν και τα αισθήματα άρρητα, και ναρκωμένες οι μνήμες. Αλλιώς, ποιος τουρισμός; Οι περισσότεροι τουρίστες άλλωστε καταναλώνουν τα μέρη που επισκέπτονται σαν καρτ-ποστάλ ή σκηνικά. Δύσκολα θα βρουν χρόνο για να ασχοληθούν με ό,τι τα εμψυχώνει: τον παρόντα άνθρωπο πίσω από τα υποχρεωτικά χαμόγελα.

Πιθανότατα η Γερμανίδα τουρίστρια είναι θύμα των απαξιωτικών στερεοτύπων για την Ελλάδα και τους Ελληνες που κυκλοφορούν στην πατρίδα της από την «Μπιλντ» και τα μπιλντοειδή. Μπιλντοειδή έχουμε κι εδώ όμως. Και στερεότυπα επίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή