Τα παιχνίδια της φωτιάς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Το πρώτο βήμα; Αν δεν πρόκειται για τυπικό λεονταρισμό, εσωτερικής πρωτίστως κατανάλωσης, και η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί πράγματι «το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό», όπως απεφάνθη ο απολυταρχικός ηγεμών Κιμ Γιονγκ Ουν, ποιο θα μπορούσε να είναι το δεύτερο; Να πέσει πάνω στην Ιαπωνία ο πύραυλος; Να πέσει στη Νότια Κορέα; Στο νησί Γκουάμ; Ή να στοχεύσει τις ΗΠΑ, κι ας μη φτάσει ποτέ;

Συχνά ένας πόλεμος νεύρων εξελίσσεται σε πόλεμο πραγματικών πυρών, αφού οι αντίπαλοι εγκλωβίζονται από την ίδια την απειλητική ή προπαγανδιστική ρητορική τους και γίνονται θύματά της. Και πρέπει να φανούν φρόνιμοι άνθρωποι στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο, ή στον διεθνή περίγυρο, για να αποτραπεί ένα κακό που ίσως κανείς δεν το επιθυμεί κατά βάθος, όλοι όμως καταντούν σταδιακά δειλοί ή μοιρολάτρες θεατές μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Μια κάποια σωφροσύνη έκανε την εμφάνισή της προχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: γεγονός σπάνιο, συμφώνησαν και τα δεκαπέντε μέλη του στην καταδίκη της βορειοκορεατικής πυραυλικής «επίδειξης». Ακόμα και η Ρωσία και η Κίνα δηλαδή, που συνήθως κανακεύουν το «μικρό θεριό», για να παρενοχλήσουν τον μεγάλο, τον κατεξοχήν οικονομικό και γεωστρατηγικό αντίπαλό τους.

Αυτό όμως είναι και το μοναδικό σχετικώς και ανεπαρκώς παρήγορο. Θα υπάρχουν και στη Βόρεια Κορέα φρόνιμοι άνθρωποι, ή μάλλον θα υπήρχαν. Γιατί θα αρκούσε και ένα «μα…» ή ένα ευθύ βλέμμα απέναντι σε οποιονδήποτε Κιμ της οικογενειακής δυναστείας, για να βρεθούν εκτός ιστορικού χρόνου, εκτελεσμένοι ή φυλακισμένοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν σίγουρα φρόνιμοι και μετρημένοι άνθρωποι, είναι όμως οφθαλμοφανές (ήταν και πριν από την εκλογή του άλλωστε) ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς.

Τρομάζει να τον ακούει κανείς να εξαντλεί τη σκέψη του με διακόσιες λέξεις, κι από τις πιο τριμμένες. Ακόμα και ο στενός χώρος του τουίτερ θα του φαίνεται τεράστιος χώρος έπους ή σάγκας.

Αρχές Αυγούστου οι ΗΠΑ δοκίμασαν στη Νεβάδα τη νέα πυρηνική βόμβα τους, τη Β61-12, σεβόμενες τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όσο και τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Να και κάτι άλλο που τρομάζει: οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν «πιο ηθικό» (more ethical) το νέο υπερόπλο τους. Μετά τις αφανιστικές «έξυπνες βόμβες», τα «ηθικά» πυρηνικά. Με ψυχολογική προετοιμασία μοιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή