Αναμένοντας τον κ. Μακρόν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την παραμονή των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει ασφαλώς και μία εσωπολιτική διάσταση, καθώς η αντιπολίτευση θα στηλιτεύσει τη συμφωνία της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τους θεσμούς, ενώ ο υψηλός μας επισκέπτης θα εξάρει τις προοπτικές που δημιουργούνται για τη χώρα. Εφήμερα, βεβαίως, όλα αυτά, διότι τα πάντα κρίνονται στο επίπεδο της καθημερινότητος και όχι στις σκηνοθετημένες συναντήσεις.

Υπάρχουν όμως και πλέον ουσιώδη, για λόγους που θα ονόμαζε κανείς ιστορικούς, αλλά και εξαιτίας της κρατούσης συγκυρίας στην Ε.Ε.

Ο ρόλος της Γαλλίας στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως υπήρξε καθοριστικός σε διάφορα επίπεδα. Η Ελλάς εντάχθηκε στην ΕΟΚ χάρις στη στήριξη του τότε Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που είχε αναπτύξει στενότατη φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τα χρόνια της παραμονής του στο Παρίσι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμπνεύσθηκε από τα προεκλογικά συνθήματα του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν –«Εδώ και Τώρα» και «Αλλαγή»– και τα αξιοποίησε επιτυχέστατα, ενώ αντέγραψε εξίσου επιτυχώς τις μεθοδεύσεις του Μιτεράν που οδήγησαν στην εμφάνιση Εθνικού Μετώπου και στην Ελλάδα του ΛΑΟΣ.

Τέλος, η αρωγή του κ. Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, όταν ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ταράξει το ευρωπαϊκό σύστημα, για να κληρονομήσει στη συνέχεια ανέμους, ήταν από μιαν άποψη πολύτιμη, όπως και της Επιτροπής.

Σήμερα, η Γαλλία δεν έχει το ειδικό βάρος εν σχέσει με το παρελθόν, λόγω της καταθλιπτικής αυξήσεως της γερμανικής ισχύος. Στο παρελθόν, ο πρόεδρος Ντ’ Εστέν εισήγαγε τη Γερμανία ως ισότιμο εταίρο των ΗΠΑ και της Βρετανίας όταν προσκάλεσε τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ στη σύνοδο της Γουαδελούπης τo 1979. Ο Γάλλος Ζακ Ντελόρ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 1985 και επί μία δεκαετία, έδωσε υπόσταση στον γραφειοκρατικό μηχανισμό της Ευρώπης, που όμως πέρασε στον έλεγχο του Βερολίνου. Η Γαλλία επέμενε στην εισαγωγή του ευρώ, που όμως τελικώς ανέδειξε κυρίαρχη τη Γερμανία στην ήπειρο. Η γαλλική στρατηγική είχε απλώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σήμερα, ο κ. Μακρόν επιχειρεί να αποκαταστήσει μια δραματικώς διαταραχθείσα ισορροπία· αντιμετωπίζεται με συγκατάβαση και ευγένεια από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ενίοτε με κυνισμό από τον δρα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε· προσπαθεί να δώσει υπόσταση σε μία άτυπη συμμαχία εντός της Ενώσεως· έρχεται στην Ελλάδα συνοδευόμενος από πλήθος επιχειρηματιών· είναι σαφώς ευπρόσδεκτος ο ίδιος, αλλά και οι πιθανοί Γάλλοι επενδυτές. Ομως η ισορροπία στην Ευρώπη έχει διαταραχθεί ανεπανόρθωτα. Εκεί, πάντως, που φθάσαμε, το όποιο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τη χώρα μας δεν είναι θέμα ασήμαντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή