«Απολογήσου…»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κ. Παπαχρήστος είναι έκθετος και οφείλει να απολογηθεί απέναντι στους συναδέλφους του», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, στον ιστότοπό του. Και επειδή κάποιοι μπορεί να μη γνωρίζουν το πρόσωπο του προέδρου της ΟΛΜΕ, οι υπεύθυνοι έχουν αναρτήσει και τη φωτογραφία του, προς γνώσιν και κυρίως, προς συμμόρφωσιν. Ποιο ήταν το σφάλμα του κ. Παπαχρήστου; Εκανε δηλώσεις που δεν άρεσαν στον υπουργό. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα γενικότερα για την κυβέρνηση. Ετσι, ταχύτατα, με εξαιρετικά αντανακλαστικά, εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, η εξής ανακοίνωση: «Το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων καλεί τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις – προβλέψεις του για τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπεί. Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ να υποστηρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί “θα λυγίσουν στις πιέσεις γονέων και μαθητών” για την προφορική βαθμολόγηση και ακόμη χειρότερα να προβλέπει ότι “μπορεί να βρεθεί μια μικρή μειοψηφία που να επιχειρήσει να κερδίσει”, υπονοώντας προφανώς οικονομικά ανταλλάγματα για τους συναδέλφους του. Είναι απαράδεκτες δηλώσεις που προσβάλλουν το σύνολο των εκπαιδευτικών, τους οποίους το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων στηρίζει απόλυτα και εμπιστεύεται, αναβαθμίζοντας με το νέο σύστημα τον ρόλο τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο κ. Παπαχρήστος είναι έκθετος και οφείλει να απολογηθεί απέναντι στους συναδέλφους του».

Το ατόπημα του κ. Παπαχρήστου είναι ότι βλέπει σε μερίδα εκπαιδευτικών ανθρώπινες αδυναμίες. Τρομερό. Ασυγχώρητο! Είναι δυνατόν κάποιοι εκπαιδευτικοί να «λυγίσουν»; Οχι βέβαια. Είναι δυνατόν μια μικρή μειοψηφία «να επιχειρήσει να κερδίσει»; Αποκλείεται. Οπως –θα συμπληρώσω– αποκλείεται να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και παίρνουν «μαύρα». Δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν συνέβαιναν.

Αν όλα αυτά δεν ήταν πολύ σοβαρά, θα ήταν εξαιρετικά αστεία. Δυστυχώς, είναι ανησυχητικά γιατί εντάσσονται στη μανιχαϊστική λογική με την οποία συνεχίζουν τη διακυβέρνησή τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στοχοποιούν, διχάζουν, θέτουν στους πολίτες δραματοποιημένα διλήμματα, πορεύονται με δίπολα. Το καλό και το κακό. Το ηθικό και το ανήθικο. Και στη μεγάλη εικόνα: Είμαστε εμείς και οι άλλοι. Ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας. Ρίχνοντας διαρκώς λάδι στη φωτιά και οξύνοντας όσο περισσότερο γίνεται τη ρητορική τους, οι κυβερνώντες ελπίζουν στον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα πραγματικά σημαντικά προβλήματα.

Και στην περίπτωση του υπουργού Παιδείας ισχύει ακριβώς το ίδιο. Την ώρα που σημαντικά θέματα έχουν ανοίξει στην Παιδεία, από τις αλλαγές στο Λύκειο μέχρι το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός επιλέγει να οξύνει την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει ο Κ. Γαβρόγλου στην ΕΡΤ: «Να ξανακερδίσουμε το σχολείο». Αν πραγματικά το εννοεί, πρέπει να αλλάξει ο ίδιος τις πρακτικές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή