Η φιλοεπενδυτική «ύβρις»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι όλη αυτή η φιλοεπενδυτική στροφή – «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες εβδομάδες έχει εκληφθεί ως «ύβρις» από μία ανώτερη δύναμη. Και ίσως έτσι την έχουν εκλάβει πολλοί και διάφοροι στο συριζαϊκό σύμπαν, κρίνοντας αφενός από τη συμπεριφορά τους και αφετέρου από την αλληλουχία γεγονότων σχετικών με επενδύσεις και επενδυτικό κλίμα.

Ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου διακήρυξε ότι το κόμμα του δεν είναι πια το ίδιο που ξέραμε, γιατί προφανώς άλλαξε στάση και ιδέες και η χώρα περιμένει με ανοιχτές αγκάλες τους επενδυτές.

Τι ήταν να τα πει όλα αυτά; Δεν πρόλαβε να φτάσει στην Αθήνα και «έσκασε» η απειλή της Eldorado Gold ότι θα τα μαζέψει και θα φύγει από την Ελλάδα αν συνεχιστεί η κωλυσιεργία με τις άδειες στη Χαλκιδική. Τότε ακούστηκαν οι κατάρες του Καρανίκα και του Πολάκη, μαζί και τα «μα» και «μου» του Σταθάκη, αλλά επί της ουσίας ο τελευταίος έσπευσε να παραδώσει τις άδειες. Πάνω εκεί, όμως, πήρε θάρρος ο Σπίρτζης και εξαπέλυσε μια επίθεση στη Fraport των αεροδρομίων, για να εισπράξει αμέσως μια αποστομωτική απάντηση και να το… βουλώσει.

Αυτά ήταν μόνον η αρχή, γιατί δυστυχώς για το Μέγαρο Μαξίμου και για όλους μας ακολούθησε χιονοστιβάδα γεγονότων που απαγορεύουν την επενδυτική αισιοδοξία. Για παράδειγμα, η επενδυτική εταιρεία του Κατάρ PIMANA S.A. έδειξε με απόλυτη σαφήνεια ότι βαρέθηκε τις συνεχείς αντιδράσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες και σαμποτάζ με εμπρησμούς και απειλεί να αποσυρθεί από τις τουριστικές επενδύσεις της στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και στην Οξυά. Είναι σαφές ότι θεωρεί υπεύθυνους την κυβέρνηση και κυβερνητικούς παράγοντες γι’ αυτή την κατάσταση και για καλό και για κακό προέβη σε μια μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο.

Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, ο κολοσσός Unilever ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το κύκλωμα του ελαιόλαδου και ψάχνει για αγοραστές για να πουλήσει την «Ελαΐς» και τις άλλες εταιρείες που έχει στην Ελλάδα, ενώ η Froneri Hellas αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στην Αθήνα γιατί δεν αντέχει το φορολογικό καθεστώς. Αλλωστε, το ασταθές φορολογικό καθεστώς σε συνδυασμό με τους υπερβολικούς φόρους και την άθλια κρατική διοίκηση ευθύνονται για τη μόλις 87η –ανάμεσα σε 137 χώρες– της Ελλάδας σε ανταγωνιστικότητα, που είναι και η χειρότερη όλων των εποχών, σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum.

H επενδυτική «ύβρις» του Αλέξη Τσίπρα, που θύμωσε και τους θεούς ακόμη, αναδεικνύεται ταυτόχρονα από την παράταση της αβεβαιότητας στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ακόμη και από την απαίτηση του συνδικαλισταρά των ταξιτζήδων (οι οποίοι δημιουργούν κλίμα στις εκλογές) Λυμπερόπουλου να απαγορευθεί η λειτουργία της εταιρείας Τaxibeat… Τα επενδυτικά όνειρα, πάντως, επιτρέπονται!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή