Η προσωπική ομάδα του κ. πρωθυπουργού

Η προσωπική ομάδα του κ. πρωθυπουργού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα και εύκολα. Με το εύκολο υπονοείται ότι δεν θα υπάρξουν νέα, δημοσιονομικού χαρακτήρα, μέτρα. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους ή περικοπές για τους συνταξιούχους, διαβεβαιώνουν. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει δυσκολίες να πείσει τους κομματικούς αντιρρησίες ότι συμφέρει να στηρίξουν τον πρωθυπουργό και την ομάδα του στην πολιτική της «κωλοτούμπας» και των «τρυφερών περιπτύξεων» με τους τροϊκανούς.

Το σενάριο είναι απλό και γι’ αυτό μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό. Επιστρέφουμε σε καλύτερες μέρες. Ηρεμία στα οικονομικά, σταθερότητα στα πολιτικά και το μνημόνιο θα τελειώσει χωρίς καλά καλά να το… πάρουμε είδηση. Οσο περισσότερο το λένε, τόσο καλύτερα το πιστεύουν οι ίδιοι. Η «προσωπική» ομάδα Τσίπρα παρασύρεται από τον ενθουσιασμό της. Ο πρωθυπουργός έχει δίπλα του έναν αριθμό αφοσιωμένων στον ίδιο, κατά κύριο λόγο, στελεχών. Νέες και νέοι στην ηλικία, χωρίς τραυματικές κομματικές εμπειρίες από τις πολυδιασπάσεις του κομμουνιστικού χώρου. Τοποθετημένοι όλοι σε θέσεις-κλειδιά για το κυβερνητικό έργο, έχουν πάρει πάνω τους την εμπέδωση του νέου κατεστημένου. Η συνεργασία τους με τους παλαιούς στενούς φίλους του «Αλέξη» είναι, σε γενικές γραμμές, αξιοπρεπής και όσο χρειάζεται στενή.

Πρόκειται για μια διευρυμένη «παρέα», που θα θύμιζε πολύ τα μαθητικά χρόνια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν οι καιροί δεν ήταν τόσο χαλεποί και οι ανάγκες της πολιτικής τόσο πιο κυνικές. Καθόλου τυχαία, η ομάδα Τσίπρα έχει αποκτήσει συνοχή επειδή ακριβώς δεν τους χωρίζει, τουλάχιστον όχι ακόμη, ο ανταγωνισμός για τη βουλευτική ανάδειξη (οι περισσότεροι δεν είναι μέλη του Κοινοβουλίου). Επειδή βεβαίως ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί την ομάδα αυτή να είναι δίπλα του μετά τις εκλογές και την αναταραχή που μοιραία θα φέρει η αναμενόμενη ήττα, η προσωπική προβολή των στελεχών αυτών, με τις κατάλληλες προσκλήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, τις ομιλίες σε συγκεντρώσεις οπαδών και την προβολή του κρίσιμου ρόλου τους θα αποτελέσει έναν ασφαλή δείκτη για τον χρόνο των εκλογών. Ισως όμως το καλύτερο στοιχείο συνοχής της ομάδας είναι η άριστη συνεργασία τους με τα στελέχη της τρόικας.

Οι σχέσεις είναι άμεσες και, κάποτε, προσωπικές. Αυτό όμως που κατά κύριο λόγο εκτιμούν οι τεχνοκράτες της Επιτροπής και της Ευρωτράπεζας είναι η διευκόλυνση που τους έχει διασφαλίσει η συγκεκριμένη ομάδα. «Πείτε μας πως το θέλετε και αφήστε το πάνω μας», θα μπορούσε να είναι η φράση-κλειδί όταν έρχεται η ώρα να συζητηθούν τα προαπαιτούμενα και άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή