Οι μπαχαλάκηδες και η μεσαία τάξη

Οι μπαχαλάκηδες και η μεσαία τάξη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέμε, συχνά με θαυμασμό, ότι ο κ. Τσίπρας «τα κάνει όλα χωρίς αντιδράσεις». Ειδικά στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι «αριστεροί» εφαρμόζουν τα πιο δύσκολα μνημονιακά μέτρα και «δεν κουνιέται φύλλο». Είναι όμως έτσι; Περίπου!

Είναι αλήθεια ότι το κέντρο της Αθήνας έχει πάψει να μετατρέπεται κάθε τόσο σε πεδίο μάχης. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν οι μπαχαλάκηδες. Δεν βρίσκουν όμως το εύφορο έδαφος που τους προσέφεραν οι ακρότητες και τα ψέματα της σημερινής συμπολίτευσης. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες γίνονται πάντοτε, οι διοργανωτές όμως είναι πιο προσεκτικοί και η αστυνομία δέχεται και ανταποδίδει λιγότερη βία. Η εικόνα αυτή αποδεικνύει ότι από το χαρμάνι της βίας λείπουν οι πρώην αντιπολιτευόμενοι που έχουν μετατραπεί σε σκληρά συμπολιτευομένους. Οπως λένε εξειδικευμένοι παρατηρητές, τα «καλύτερα παιδιά» των ταραχών του ’11 και του ’12 απασχολούνται σήμερα σε κάποια κυβερνητική θέση. Εν ολίγοις, διορίσαμε εκείνους που διέλυαν τον τόπο κάθε φορά που χρειαζόταν να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία του και… ησυχάσαμε.

Δεύτερη παρατήρηση: οι αντιδράσεις λάμβαναν συχνά ακραία μορφή, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επαναληφθεί αφού τα θέματα που προκαλούσαν την «οργή» έχουν κατά κανόνα περάσει στην καθημερινότητα, χωρίς να συμβούν τα όσα τραγικά περίμεναν οι «εξεγερμένοι». Παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά εναντίον της παραχώρησης, που έχουν σήμερα δώσει τη θέση τους σε μια ενεργητική συναίνεση. Το ίδιο συνέβη με τους ταξιτζήδες, που διέλυσαν τα πάντα το καλοκαίρι του ’11, αλλά τώρα έχουν αποδεχθεί το άνοιγμα της αγοράς, πλην των «κίτρινων» αδειών. Και στον ΟΣΕ, όσοι ήταν να μετακινηθούν κάπου αλλού στο Δημόσιο βολεύτηκαν και η «γραμμή» πουλήθηκε στους Ιταλούς.

Τρίτον και πολύ σπουδαίο: πολλές από τις δυσάρεστες αποφάσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και των δύο αξιολογήσεων, δεν έχουν εφαρμοστεί –τουλάχιστον όχι πλήρως– στην πράξη. Παράδειγμα, οι αρχικές περικοπές στο ΕΚΑΣ ήταν μικρότερες από τα 250 εκατ. που θα αφαιρεθούν με το νέο έτος, ενώ το 2019 θα εφαρμοστούν παντού οι περικοπές Κατρούγκαλου και θα καταργηθεί η συμπληρωματική σύνταξη.

Τελευταίο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό: σχεδόν όλο το βάρος της λιτότητας που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις πλάτες της μεσαίας τάξης, η οποία είναι πολύ απασχολημένη για να βρίσκει με άλλους τρόπους το εισόδημα που της αφαιρεί η κυβέρνηση. Σίγουρα άλλωστε δεν συνηθίζει να σπάει βιτρίνες ή να ρίχνει μολότοφ στους αστυνομικούς. Τελικώς, για τη μεσαία τάξη, η μόνη αντίδραση που μετράει είναι στην κάλπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή