Κάνουν μια τρύπα στο νερό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται ο βασιλιάς του μποναμά. Κάθε τόσο κόβει κοινωνικές δαπάνες ή μειώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα διαθέτει –πού αλλού;– εκεί που νομίζει πως θα πιάσουν τόπο… εκλογικά. «Θα δώσουμε 350 ευρώ βοήθημα στους συνταξιούχους, μπορεί να το βαφτίσουμε και 13η σύνταξη, και θα τους “κλείσουμε το μάτι” ότι τους θυμηθήκαμε. Θα δώσουμε και 400 ευρώ βοήθημα σε κάποιους ανέργους 18-24 ετών και πού ξέρεις, ίσως να μας θυμηθούν στις κάλπες».

Είναι κι αυτός ένας τρόπος διακυβέρνησης –αφόρητα παλαιοκομματικός και ψηφοθηρικός–, αλλά τι έχει να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μιμούμενος τις μεθόδους που ακολουθούσαν τα μεγάλα κόμματα εξουσίας;

Μόνο που η χώρα σήμερα, έπειτα από 8 χρόνια αιματηρής λιτότητας, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα στις «χρυσές δεκαετίες» του ’80 και του ’90 – όταν, ως γνωστόν, «λεφτά υπήρχαν». Σήμερα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, 70% των οποίων είναι τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς δουλειά, άρα δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας και είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Επιπλέον, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη αποβιομηχάνιση και αδυνατεί να πάρει πάνω της λόγω της φοροκαταιγίδας που επέλεξε η κυβέρνηση – η προηγμένη Ευρώπη θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης εφέτος 2,5% κατά μέσον όρο, ενώ η τελματωμένη Ελλάδα είναι ζήτημα αν θα φθάσει το 1,5% έπειτα από τόσα χρόνια ύφεσης: το περίφημο «ελατήριο» της οικονομικής εκτίναξης μοιάζει σκουριασμένο.

Αρα, κάθε εκατομμύριο ευρώ που αφαιρείται από τις δημόσιες επενδύσεις σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία. Και κάθε εκατομμύριο που βαφτίζεται κοινωνικό μέρισμα και προσφέρεται ως φιλοδώρημα κάνει μια τρύπα στο νερό.

Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα (617 εκατομμύρια το 2016 και 1,4 δισ. ευρώ το 2017) για φιλοδωρήματα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει 200.000 –εν μέρει επιδοτούμενες– θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ολοι αυτοί οι άνεργοι θα έβρισκαν επιτέλους ένα αξιοπρεπές εισόδημα και θα βοηθούσαν με την εργασία τους να γυρίσει η παραγωγική ρόδα της οικονομίας.

Οι Κινέζοι λένε: Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα, δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις μια ζωή, μάθε του ψάρεμα. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας προτιμά πάντα να χαρίζει ψάρια. Πόσο μάλλον όταν η Ν.Δ. προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή