Καμίνης: «O κ. Τόσκας ή ελέγχει την ΕΛ.ΑΣ. ή παραιτείται!»

Καμίνης: «O κ. Τόσκας ή ελέγχει την ΕΛ.ΑΣ. ή παραιτείται!»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

« Ή ελέγχεις την αστυνομία σου και δίνεις εντολές και τις υπακούουν, ή δεν δίνεις τις εντολές και ασκείς πειθαρχικό έλεγχο, ή παραιτείσαι». Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται οργισμένος έναντι του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Αρνείται ότι υπάρχει προσωπική βεντέτα, αλλά «είναι τέτοια η έκταση της εγκληματικότητας και της βίας στην πόλη, που δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή. Απαιτείται παρέμβαση του πρωθυπουργού».

Η «σαββατιάτικη συνάντηση» με τον Γιώργο Καμίνη γίνεται μία εβδομάδα, μετά τη διαδρομή στα δύσκολα σημεία της Αθήνας από τον πωλητή της «Σχεδίας» Μιχάλη Σαμόλη. Στα ίδια μέρη, ο δήμαρχος δεν κρύβει τα λόγια του. «Βλέπουμε αφενός αυτό το μπαράζ επιθέσεων, τις μολότοφ, τις καταστροφές. Εχουμε θέμα με την εμπορία και τη δημόσια χρήση ναρκωτικών. Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παιδικής πορνείας. Στο Πεδίον του Αρεως έχουμε παιδική πορνεία. Βοά ο τόπος!», υπογραμμίζει ο κ. Καμίνης.

Η ίδια συνάντηση, όμως, γίνεται επίσης λίγες ώρες έπειτα από μία ακόμη καταδρομική επίθεση στα καταστήματα της πόλης. Προ ημερών ήταν η Ερμού. Χθες, Παρασκευή, η Πατησίων. Βιτρίνες σπασμένες, περαστικοί πανικόβλητοι, επιχειρηματίες σε απόγνωση. «Ενα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μια ιδιόμορφη πολιτική συγγένεια με αυτούς τους ανθρώπους που σπάνε», λέει χωρίς περιστροφές ο κ. Καμίνης, «πολιτικά, μόνον έτσι μπορώ να το εξηγήσω». «Δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να μην ξέρει τι σχεδιάζουν και πού πάνε να τα κάνουν μπάχαλο. Υπάρχει σε άλλη κανονική πόλη στον κόσμο, το φαινόμενο μέρα μεσημέρι να πετάνε μολότοφ σε κεντρικούς δρόμους και να κάθονται οι αστυνομικοί να τους κοιτάνε; Να σπάνε καταστήματα με βαριοπούλες και να μη συλλαμβάνουν κανέναν;». «Ο ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα της αστυνόμευσης έχει πρόβλημα, δεν είναι τυχαίο ότι δεν βάζουν ποτέ υπουργό Προστασίας Πολίτη που να προέρχεται από το κόμμα», καταλήγει.

Η συζήτηση επιστρέφει στην ανοικτή αντιπαράθεση με τον Νίκο Τόσκα. «Τώρα μου λέει πως δεν φωτίζω την πόλη. Οσο μπορούμε τη φωτίζουμε, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι ίδιοι οι τοξικοεξαρτημένοι σπάνε τους γλόμπους για να δημιουργείται το σκοτάδι. Επειτα, σε πολλά σημεία η πόλη είναι σκοτεινή, λόγω του ότι τη φώτιζαν τα ανοικτά καταστήματα, οι προθήκες που ήταν φωτισμένες το βράδυ. Το μόνον που δεν άκουσα είναι ότι ευθύνομαι εγώ για την οικονομική κρίση και τα κλειστά καταστήματα!». «Δεν είναι, πάντως,το φως που προκαλεί το πρόβλημα μέρα μεσημέρι να τρυπιούνται οι άνθρωποι εν μέση οδό».

Ως προς τις, πέραν του φωτισμού, ευθύνες του, ο ίδιος σημειώνει: «Τα χέρια μου είναι δεμένα. Ούτε αστυνομία έχω να συλλάβει εμπόρους ναρκωτικών, ούτε υπουργείο Υγείας είμαι, ούτε υπουργείο Δικαιοσύνης να περάσω μία ρύθμιση, όπως το έχω ζητήσει, να δημιουργηθούν επιτέλους χώροι ελεγχόμενης χρήσης, όπως υπάρχουν σε μεγάλες χώρες στον κόσμο. Στο Λουξεμβούργο δημιουργούνται 5 χώροι αυτή τη στιγμή», σημειώνει. «Δεν χρειάζονται επιχειρήσεις “σκούπα”, δεν μου αρέσει καν αυτή η φράση, οι άνθρωποι δεν είναι σκουπίδια» απαντά σε σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με το κέντρο της Αθήνας, «χρειάζεται ο καθένας να κάνει τη δουλειά του».

Ο 64χρονος Γ. Καμίνης είναι ένας δήμαρχος που δεν έχει μείνει στα στενά όρια του δήμου του. Παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα, υπήρξε υποψήφιος για την προεδρία της Κεντροαριστεράς, ασκεί διπλωματία συναντώντας τον δήμαρχο των Σκοπίων. Μήπως όλα αυτά έρχονται για να καλύψουν την απουσία δημοτικού έργου, τη δεύτερη περίοδο δημαρχίας του ή την έξαρση φαινομένων όπως τα ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα; «Η μόνη εμπορική δραστηριότητα που ανοίγει στην πόλη είναι εστιατόρια και καφέ, λόγω της οικονομικής κρίσης αυτές είναι οι πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή. Εχει μπει ο κόσμος της νύχτας πλέον στην Τσακάλωφ. Εκανα την παρέμβαση αυτή (σ.σ. καθαίρεση αυθαίρετων κατασκευών και τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο) για να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την πόλη», σημειώνει, προσθέτοντας με νόημα: «Δεν είναι τυχαίο ότι πήγα στην Τσακάλωφ, εκεί συχνάζουν άλλωστε πολιτικοί και δημοσιογράφοι…. έχω 350 αστυνομικούς και πρέπει να φέρω βόλτα μια πόλη που για πολλαπλούς λόγους είναι πάρα πολύ δύσκολο να την κουμαντάρει κανείς». Αν και αρνείται να αποκαλύψει εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, επιμένει καταληκτικά πως «στον Δήμο Αθηναίων έχουμε κάνει πράγματα που αν τα είχαν κάνει κυβερνήσεις για τη χώρα θα είχαμε βγει από την κρίση».

Πίεση προς Τσίπρα

Την Πέμπτη ο Γ. Καμίνης παρουσίασε τη δημιουργία μιας «ομάδας πίεσης» προκειμένου να αντιμετωπιστούν η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών. Γνωστοί Αθηναίοι (αρχικώς 18, μεταξύ άλλων οι Ντ. Αυγουστίδης, Αιμιλία Υψηλάντη, Αρετή Γεωργιλή, Χρ. Χωμενίδης) αναλαμβάνουν «κοινή δράση για την ανεμπόδιστη διακίνηση και το εμπόριο, καθώς και τη δημόσια χρήση ναρκωτικών». Στόχος είναι το κείμενο των «18» να «υπογραφεί» από χιλιάδες Αθηναίους. Ο κ. Καμίνης αποκαλύπτει ότι προγραμματίζεται μια μεγάλη συγκέντρωση μέσα στο Πεδίον του Αρεως: «Θα είναι προσκεκλημένοι να έρθουν και ο κ. Τόσκας και η κ. Θεανώ Φωτίου, που είναι αρμόδια για τα ναρκωτικά». «Να έρθουν να μιλήσουν, εγώ θα πάω…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή