Ρητορική εκτόνωση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνοτουρκική κρίση επιβαρύνεται, εδώ και χρόνια, επικίνδυνα από την καταχρηστική και αλόγιστη χρήση των λέξεων, που εκστομίζονται με στόχο την ενίσχυση του ηθικού και της «υπερηφάνειας» του έθνους, αλλά επί της ουσίας είναι αποκαλυπτική μιας τραγικής αδυναμίας αντιστοιχίσεως της ρητορείας στο επίπεδο της δράσεως.

Παρέλκει η όποια αναφορά στις αναρίθμητες παρεμβάσεις αυτού του είδους, των πάσης φύσεως ηγετών μας στη διάρκεια των ετών. Είμαστε έθνος αγορητών, της μεγαλοστομίας, και ενίοτε ηρωικών εξάρσεων, που αφήνουν άφωνη την οικουμένη. Αν και η Ελλάς υπήρξε δημιούργημα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ουδέν θα επιτυγχάνετο εάν δεν είχε προηγηθεί η Επανάσταση. Δεν πρέπει ασφαλώς να λησμονείται αυτό, ποτέ.

Ωστόσο, δεν θα έπρεπε ποτέ να διαφεύγει την προσοχή των διαφόρων ηγετών μας ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανεδείχθησαν νικηφόρες στο πεδίο της μάχης μόνον στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων των ετών 1912-1913. Αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν ένας οικτρός Διχασμός που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο δεύτερος νικηφόρος πόλεμος ήταν στη διάρκεια του ανταρτοπολέμου, όταν ανεδείχθη η Ελλάς στη μόνη χώρα διεθνώς που έδωσε τη μάχη εναντίον του κομμουνισμού επί του εδάφους της και την εκέρδισε. Αυτό που ακολούθησε, βεβαίως, ήταν η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς, ήδη από τη δεκαετία του ’60. Εν ολίγοις, το κατεστημένο της Ελλάδος είναι ανίκανο να διαχειρισθεί ακόμη και τις εθνικές επιτυχίες.

Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι όταν ο «παραδοσιακός αντίπαλός» σου, που κατά την αντίληψη που πολιτικού μας συστήματος είναι η Τουρκία, αντιμετωπίζει υπαρξιακή πράγματι κρίση, αφήνεις να εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν απεμπολείς κανένα από τα δικαιώματα της χώρας, οργανώνεις την άμυνά σου για την περίπτωση που θα συμβεί το απευκταίο και δεν συμβάλλεις στον παροξυσμό του αντιπάλου.

Οταν στις 15 Αυγούστου 1940 οι Ιταλοί τορπίλισαν την «Ελλη», ο Ιωάννης Μεταξάς κάλεσε επειγόντως σε σύσκεψη τους νομάρχες του και είπε, κατά τη μαρτυρία του νεοτέρου εξ αυτών Νίκου Γρηγοριάδη: «Κύριοι, δεχθήκαμε επίθεση από την Ιταλία. Δεν θα το δημοσιοποιήσουμε, θα προετοιμασθούμε και εν ανάγκη θα πολεμήσουμε».

Ετσι οδηγηθήκαμε στο έπος της Αλβανίας.

Αλλά ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας, θα αντιτείνουν κάποιοι. Το αντίθετο συμβαίνει σήμερα. Μόνον που οι ηγέτες μας, αντί να προετοιμάζονται μεθοδικά και σιωπηρά για το απευκταίο, μονολογούν περί διεθνούς δικαίου, και καταγγέλλουν, και εκτονώνονται, και προσβλέπουν στη διεθνή συμπάθεια. Διότι έμπρακτη εμπλοκή των εταίρων δεν θα υπάρξει, εάν ο μη γένοιτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή