Σταύρος Θεοδωράκης: Περαίωση

Σταύρος Θεοδωράκης: Περαίωση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκλογική τεχνολογία το ΠΑΣΟΚ είναι η Apple, η Tesla και η NASA μαζί. Κάτω από την άσφαλτο της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν ανεξάντλητα κοιτάσματα φαντασίας που τροφοδοτούσαν πάντα το θέατρο της εσωκομματικής ζωής. Τώρα αιμοδοτούν με πατέντες την κυοφορία του νέου σχήματος, του Κινήματος Αλλαγής.

Το χθεσινό σολομώντειο κατόρθωμα, όμως, ξεπερνά ακόμη και τον πολύ υψηλό πήχυ διαδικαστικής επινοητικότητας που είχε θέσει το κόμμα στον εαυτό του: Για να αποφευχθούν οι τριβές στην εκλογή συνέδρων, ματαιώνονται οι εκλογές, μέσω της αυτόματης εκλογής όλων των συνέδρων. Δήλωσες σύνεδρος; Εγινες σύνεδρος!

Ποιον ευνοεί αυτός ο διακανονισμός; Εξαρτάται ποιον ρωτάει κανείς. Η πρωτοβουλία της περαίωσης των εκλογών ανήκε στη Γεννηματά και υποτίθεται ότι στοχεύει να κατευνάσει τις ενστάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, που ζητούσε κλήρωση των συνέδρων. Σύμφωνα με την εκδοχή πασοκικών παραγόντων που δεν ταυτίζονται με την πρόεδρο, «η Φώφη χρησιμοποιεί τον Σταύρο ως άλλοθι». Η ίδια, λένε, ήθελε να αποφύγει το ρίσκο μιας εσωκομματικής αναμέτρησης, που μπορεί να αποσπούσε από τον έλεγχό της τη χημεία του νέου φορέα.

Οποια ερμηνεία κι αν διαλέξει κάποιος, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: Με τη βεβιασμένη ή έκθυμη συγκατάθεση πασών των συνιστωσών, το ιδρυτικό συνέδριο θα είναι πανηγυρικό· κομματικά θυρανοίξια χωρίς γνήσιο πολιτικό ανταγωνισμό. Για τη συγκρότηση των οργάνων του θα ακολουθηθεί η ίδια λογική συναινετικής διανομής – με ποσοστώσεις ανά τάση. Πρόκειται για το διανεμητικό αποτέλεσμα που είχε εξαρχής επιδιώξει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα επιτυγχανόταν με τόσο πρωτότυπο τρόπο.

Ο μήνας του μέλιτος με τους νέους του εταίρους έχει τελειώσει για τον Θεοδωράκη εδώ και καιρό. Ο ίδιος δεν μπαίνει στον κόπο να υποδυθεί τον ενθουσιασμένο. Καταγγέλλει διαρκώς το παλαιό κομματικό σύστημα – δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ. Διατυπώνει –και δημοσίως– διαφωνίες που δεν περιορίζονται στα διαδικαστικά.

Η στάση αυτή δίνει σε ορισμένους την εντύπωση ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει συμφιλιωθεί με το νέο του περιβάλλον. Εννοούν το περιβάλλον το οποίο αναδύθηκε από τις κάλπες του περασμένου Νοεμβρίου για την Κεντροαριστερά και στο οποίο αριθμητικά ο Θεοδωράκης κατετάγη στην τέταρτη θέση. Οι αξιώσεις που ο Σταύρος εγείρει στον υπό διαμόρφωση συνεταιρισμό δεν είναι, λένε, συμβατές με την εκλογική του κατάταξη.

Η μετεκλογική εξέλιξη του εγχειρήματος, πάντως, δεν φαίνεται να εμπνέει ενθουσιασμό ούτε στους συντελεστές του. Το ρεύμα των 210.000 ψηφοφόρων διοχετεύτηκε σε κάτι που λέγεται «επιτροπή Βγόντζα». Και αυτό το «επιτροπή Βγόντζα» οδηγεί τώρα το ρεύμα σε ένα συνέδριο που περιμένει να διεκπεραιωθεί σαν τελετουργική υποχρέωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή