Η πάλη των τάξεων ιδρύει και ΑΕΙ…

Η πάλη των τάξεων ιδρύει και ΑΕΙ…

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν είναι «θεσμός» το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπως ανέφερε κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η έννοια των ΑΕΙ εν συνόλω είναι θεσμός, όχι τα επιμέρους ιδρύματα. Το νέο ίδρυμα απλώς προέκυψε διά της συνενώσεως των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Βέβαια, δεν είναι η μόνη ασυνέπεια του κ. Τσίπρα στην ομιλία του. Για παράδειγμα, είπε ότι τα δύο ΤΕΙ της Αττικής είχαν από καιρό υπερβεί την «κλασική» και νομοθετικά οριοθετημένη αποστολή των ΤΕΙ και άρα είναι ορθό να μετεξελιχθούν σε πανεπιστήμιο. Τότε και τα ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων έχουν μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμια και είναι ώρα τους να μετατραπούν σε… θεσμό, όπως εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας; Οι επαΐοντες ξέρουν καλά την κατάσταση στα δύο ΤΕΙ με τα τεράστια προβλήματα.

Αλλά δεν απαιτούνται ακαδημαϊκά επιχειρήματα στη συζήτηση για το νέο ΑΕΙ με έδρα στο Αιγάλεω. Αυτό είναι καταδικασμένο να είναι δεύτερης γραμμής. Υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός, ως απόφοιτος του ΕΜΠ, γνωρίζει την οξεία αντίδραση των έγκριτων καθηγητών (του) στο ΕΜΠ κατά του νέου ΑΕΙ, καθώς μιλούν για «δημιουργία μηχανικών δύο ταχυτήτων».

Απαιτούνται πολιτικά επιχειρήματα για τον «θεσμό Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», διότι τέτοια χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για παράδειγμα για «νέες και νέους ως επί το πλείστον από λαϊκές συνοικίες, είτε της Δυτικής Αττικής, αλλά και από κάθε γωνιά της χώρας, που έκαναν ή θα κάνουν, στο απώτερο μέλλον, δικό τους σπίτι τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, καθώς πρόκειται να σπουδάσουν σε αυτό»! Επίσης, ανέφερε ότι η ίδρυση του νέου ιδρύματος «δεν άρεσε ιδιαίτερα σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη οφείλουν να υπόκεινται σε διαχωρισμούς. Σε διαχωρισμούς κοινωνικούς, τοπικής προέλευσης, σε διαχωρισμούς ταξικούς». Αστοχίες, που ανατρέπονται από τις μελέτες του κοινωνικού-οικονομικού προφίλ των ΑΕΙ. Φυσικά, σε 45 χρόνια μεταπολίτευσης τέτοιοι διαχωρισμοί έχουν αμβλυνθεί και η υποδήλωσή τους είναι απαξιωτική για τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών. Και το 2018 ποιες είναι οι λαϊκές και ποιες οι αριστοκρατικές γειτονιές; Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νέο ΑΕΙ είναι της φτωχολογιάς, ελπίζοντας ότι θα ενισχύσει το προφίλ λαϊκότητας του ίδιου και της κυβέρνησής του. Ενδεια ακόμη και στα…πολιτικάντικα τερτίπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή