ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανοικτή η συνέχεια στη Συρία

Είναι φανερό ότι μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν για τη συνέχεια στη Συρία. Το χτύπημα που έδωσαν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Βρετανία και τη Γαλλία, ήταν περιορισμένο, προφανώς πολύ προσεκτικό, ώστε να μην προκαλέσει ρωσικές απώλειες (χωρίς να αποκλείεται να προηγήθηκαν σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας), μάλλον μικρού αποτελέσματος για τις ένοπλες δυνάμεις του Ασαντ, και επομένως τώρα αναζητούνται η πραγματική σημασία του, οι πολιτικές επιπτώσεις στις χώρες της Δύσης και τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά και το επόμενο βήμα.

Προς το παρόν, η πραγματική σημασία του χτυπήματος είναι αδιευκρίνιστη. Επρόκειτο για μια τιμωρητική ενέργεια κατά του καθεστώτος Ασαντ για να μη χρησιμοποιεί χημικά –αν όντως χρησιμοποίησε στη συγκεκριμένη φάση– ή ήταν μια «συμβολική» ενέργεια συμπαράστασης προς τους ηττημένους αντιπάλους του, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονταν στη Δύση έως τώρα; Μήπως το χτύπημα δόθηκε ως μήνυμα προς τη Ρωσία στο πλαίσιο του κλιμακούμενου ψυχρού πολέμου γενικά ή το βασικό περιεχόμενο του μηνύματος ήταν ότι οι ΗΠΑ και η Δύση δεν θα αφήσουν την περιοχή στο «έλεος» της Μόσχας, παρά προηγούμενη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσύρει από εκεί τις αμερικανικές δυνάμεις; Τέλος, ήταν ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς άλλες χώρες, κυρίως προς την Τουρκία, ότι η σύγκλιση με τη Ρωσία και το Ιράν δεν είναι αποδεκτή, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή όπου οι λογαριασμοί παραμένουν ανοικτοί;

Τα πολιτικά δεδομένα που προκύπτουν την επόμενη ημέρα του χτυπήματος δεν είναι ασφαλώς τελεσίδικα. Ομως ξεχωρίζουν οι δηλώσεις των ηγετών Τραμπ, Μακρόν και Μέι, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέου πυραυλικού χτυπήματος κατά του καθεστώτος Ασαντ αν κρίνουν ότι ξαναχρησιμοποίησε –αληθινά ή όχι– χημικά όπλα. Σε αντιδιαστολή, παρατηρείται σκλήρυνση της ρητορικής της Μόσχας, που, εκτός από την απειλή ότι θα απαντήσει στρατιωτικά αν δοθεί νέο χτύπημα, ταυτόχρονα προχώρησε σε δικές της κυρώσεις εις βάρος της Δύσης.

Μιας Δύσης, όμως, όπου στις ΗΠΑ ο υπουργός Αμυνας Μάτις φέρεται ως ο άνθρωπος που χαλιναγώγησε τον Τραμπ για να μην ξεσπάσει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μακρόν αφενός υποστηρίζει ότι έπεισε την Ουάσιγκτον να μην εγκαταλείψει τη Συρία –η οποία υποτίθεται ότι είναι χώρος γαλλικής επιρροής– και αφετέρου αμφισβητείται η απόφασή του μέσα στη Γαλλία, η Γερμανία αποφεύγει την εμπλοκή, αλλά χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα προσωπικά κατά του Πούτιν, η Μέι σφυροκοπείται από την αντιπολίτευση γιατί αγνόησε το Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της είναι διαιρεμένη. Οσο για την Τουρκία, αυτή ακροβατεί μέσω δηλώσεων, αλλά και παράλληλα επιμένει στη σύγκλιση με τη Ρωσία.

Ολα τα παραπάνω θα καθορίσουν το επόμενο βήμα της Δύσης και γενικότερα τη συνέχεια στη Συρία. Πάντως, σε μία τόσο πολύπλοκη κατάσταση και με τόσους ενεργούς «παίκτες», το σενάριο του διαμελισμού της χώρας δεν ακούγεται εξωπραγματικό. Με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται…