Το τείχος της σιωπής

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ηταν η πρώτη τους ημέρα στη δουλειά. Περίπου 30 νέοι από την Τουρκία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Πουέρτο Ρίκο, αλλά και αρκετοί πρόσφυγες από τη Συρία, βρέθηκαν στην αίθουσα διαλέξεων της εταιρείας Arvato στο Βερολίνο. Ο εκπαιδευτής τούς υποδέχθηκε με πλατύ χαμόγελο. «Παιδιά, κάνατε την τύχη σας. Θα δουλέψετε όλοι για το Facebook!», τους είπε.

Οι επόμενοι μήνες δεν κύλησαν ειδυλλιακά. Από την αρχή τέθηκαν αυστηροί κανόνες: Κανείς –ούτε οι οικογένειές τους– δεν έπρεπε να μάθει το αντικείμενο της εργασίας τους. Το όνομα Facebook απαγορευόταν να μπει στα βιογραφικά τους, δεν επιτρεπόταν να αναφερθεί ακόμη και στο προφίλ τους στην πλατφόρμα LinkedIn. Αποστολή τους ήταν να διαγράφουν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προσβλητικό περιεχόμενο (πορνογραφία, λόγο μίσους, απειλές). Ηταν διαχειριστές περιεχομένου. Δουλειά με βαρύνουσα ευθύνη, καθώς το timeline του Facebook μπορεί πλέον να διαμορφώσει συνειδήσεις ή να κατευθύνει την εκλογική συμπεριφορά.

Εξονυχιστική έρευνα δημοσιογράφων της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αποκάλυψε πόσο σκληρή είναι η εργασία τους. Επίσημα τόσο το Facebook όσο και η συνεργαζόμενη με αυτό πολυεθνική εταιρεία Arvato δεν παρείχαν πρόσβαση ή ουσιαστικές πληροφορίες στους Γερμανούς δημοσιογράφους. Παρότι στελέχη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι είναι υπέρμαχοι της διαφάνειας, στην πράξη επιλέγουν συχνά τη συσκότιση. Προτιμούν τις καμπάνιες δημοσίων σχέσεων παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις. Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, όμως, παρέκαμψαν το τείχος της σιωπής. Μίλησαν με πρώην και νυν εργαζομένους, οι οποίοι επί 40 ώρες την εβδομάδα εκτίθεντο σε αποκρουστικό περιεχόμενο: βίντεο αποκεφαλισμών, παιδική πορνογραφία, κτηνοβασίες. Η εκπαίδευσή τους ήταν σύντομη. Η ψυχολογική πίεση που δέχονταν μεγάλη, αλλά η υποστήριξη που τους παρείχαν οι εργοδότες τους ήταν ανεπαρκής. Στη διάθεσή τους είχαν κατά μέσον όρο 8 δευτερόλεπτα για να αποφασίσουν εάν μια ανάρτηση ήταν προσβλητική.

Το δημοσίευμα της SZ ταρακούνησε τις γερμανικές αρχές και την επιθεώρηση εργασίας στο Βερολίνο. Το Facebook όμως επιμένει να περιχαρακώνεται από το ίδιο τείχος σιωπής. Παλιότερα αιτήματα της «Κ» για συνεντεύξεις με τους Ελληνες διαχειριστές περιεχομένου της πλατφόρμας δεν έγιναν δεκτά από τους εκπροσώπους του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή