Δεν μπορώ να γνωρίζω «τι ζόρι τραβάει» ο κ. πρωθυπουργός με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) και χρειάστηκε να ταξιδέψει μέχρι τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και να μιλήσει εξ αναβολής στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για να επιπλήξει την ηγεσία του εν Αθήναις «αδελφού» συνδέσμου.
Μάλλον κάποιος από τους «πασαλειμματίες» ακριβοπληρωμένους συμβούλους του θα του είπε ότι στη Μακεδονία δεν συμφωνούν πάντοτε με την επιβεβαιωθείσα προ ολίγων ημερών ηγεσία του ΣΕΒ.
Εκτός αν ο κ. Τσίπρας φουρκίστηκε επειδή το ενδιαφέρον του για την αλλαγή στην κορυφή του ΣΕΒ δεν ευοδώθηκε και τζάμπα ξοδεύτηκε η ενέργεια που ανεξάντλητα διαθέτει η έμπειρη σε θέματα διαδικασιών νομικός του σύμβουλος, όταν επισκέπτεται τις παλαιές συναδέλφους της στον Αρειο Πάγο.
Πάντως, αυτή τη φορά, οι αναφορές στον Τύπο (αφού το κείμενο της ομιλίας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί – ακόμη μία πρωτοτυπία της ελληνικής πρωθυπουργίας…) δεν περιλαμβάνουν ορισμένες από τις επαναλαμβανόμενες στατιστικές παραδοξότητες που τόσο αγαπά το πρωθυπουργικό γραφείο. Αν και επανέλαβε τον μύθο ότι «η ανεργία υποχώρησε κατά 7 μονάδες» – ελπίζω ότι με το ταξίδι στη Μακεδονία δεν πρόλαβε να διαβάσει το προχθεσινό σημείωμά μου που εξηγεί ότι, δυστυχώς, το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε μόνον κατά 3,5 μονάδες. Πάντως, δεν σημειώθηκε… νέο εξαγωγικό ρεκόρ.
Παρατήρηση πρώτη: οι εξαγωγές ήταν η αχίλλειος πτέρνα του σχεδίου που εφαρμόστηκε (και) στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, και θα είχαμε όλοι συνεννοηθεί καλύτερα αν ο πρωθυπουργός το έθετε σε αυτό το πλαίσιο. Δεύτερον, το μερίδιο στο ΑΕΠ των εξαγωγών ήταν 7,6% (2009) και διαρκούσης της κρίσης πήγε μέχρι το 15,2% (2014). Από εκεί ο κ. Τσίπρας το… ανέβασε στο 16,2%! Στην εξέλιξή τους, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8% το 2014 και 3% το 2015, μειώθηκαν κατά 2% το 2016 για να αυξηθούν κατά 7% το 2017.
Μπορεί να ξαφνιάστηκαν οι παριστάμενοι τι είναι αυτό που κάνει τον κ. Τσίπρα να πιστεύει ότι «μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή». Σίγουρα όμως ικανοποιήθηκαν επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει «να πρωταγωνιστήσει (η βιομηχανία) στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό». «Στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12%», είπε, εννοώντας προφανώς τον ευρωπαϊκό στόχο της χώρας μας για την προστιθέμενη αξία (αυτό άλλωστε μετράει), έναντι του σημερινού 9%. Η μισή απ’ αυτή την επίδοση οφείλεται στα μέλη του ΣΕΒ. Κάποιο δικαίωμα γνώμης πρέπει να τους δίνει αυτή η πολύτιμη συμμετοχή τους.