Αξιοι και άφθαρτοι όμορφα καίγονται

Αξιοι και άφθαρτοι όμορφα καίγονται

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να έχει φρέσκο παρουσιαστικό και γοητεία μαζί με στοιχεία λαϊκότητας, να διαθέτει καλό επικοινωνιακό λόγο και ισχυρό επαγγελματικό και μορφωτικό στάτους. Πρόκειται για τον συνδυασμό χαρακτηριστικών που –εν πολλοίς– αποτελούν τα στοιχεία ταυτότητας που αναζητούν τα κομματικά επιτελεία και πρέπει να διαθέτουν οι νέοι υποψήφιοί τους, με σκοπό να στείλουν μήνυμα πολιτικής ανανέωσης στο εκλογικό σώμα. Με ένα άφθαρτο πρόσωπο, το κόμμα μπορεί να στοχεύει είτε στην ενίσχυση του κεντρικού ιδεολογικού αποτυπώματος που έχει ήδη είτε στη διεύρυνσή του δεξιότερα ή αριστερότερα. Ουσιαστικά, προσπαθούν να κερδίσουν καλές εντυπώσεις.

Πρόσωπα, με στιβαρό βιογραφικό και υψηλές προσδοκίες, βρίσκονται. Το θέμα είναι κατά πόσον και ποια τύχη θα έχουν στον πολιτικό στίβο σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης. Το πιο πιθανό είναι να συνθλιβούν από τους μηχανισμούς που παράγουν υποψηφίους του κομματικού σωλήνα, αλλά και από τις παθογένειες της τηλεοπτικής δημοκρατίας μας, η οποία αδυνατεί να ξεφύγει από τα στερεοτυπικά «μοντέλα» υποψηφίων. Tα ΜΜΕ (Ιντερνετ και τηλεόραση, πρωτίστως), που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία εντυπώσεων, επιλέγουν με βάση καθετί κουτσομπολίστικο, φανφαρόνικο, γκροτέσκο και κατ’ επέκταση δημοφιλές, και πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο προσαρμόζεται το επικοινωνιακό οπλοστάσιο των κομμάτων. Οι υποψήφιοι οφείλουν να συγκλίνουν στο μέσο όρο, που αξιωματικά είναι χαμηλότερος του αρίστου. Ετσι, ακόμη και ο πλέον επιτυχημένος υποψήφιος στον επαγγελματικό στίβο μπορεί να δει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά να αλλοιώνονται συναναστρεφόμενος σε πολιτικά πάνελ με τον εσμό υποψηφίων που κλείνουν ψηφοθηρικά το μάτι στους εκλογείς. Στο πλαίσιο αυτό, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για το πολιτικό πρόγραμμα και η πλειονότητα μένει στις εντυπώσεις της εικόνας. Μερίδιο ευθύνης έχει και το αρχηγικό μοντέλο των κομμάτων.

Η μάχη στην προσέλκυση νέων και σοβαρών προσώπων στην πολιτική θα είναι χαμένη όσο στην Ελλάδα οι μετοχές των υποψηφίων θα ανεβοκατεβαίνουν πρωτίστως από τους κομματικούς μηχανισμούς και τα ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει ένα στιβαρό πολιτικό πλαίσιο. Νέα πρόσωπα με δυναμική, όπως ο Κώστας Μπακογιάννης και η Εφη Αχτσιόγλου, απλώς υποδηλώνουν το αβαθές πολιτικό τοπίο, ψηφίδες του οποίου είναι οι νέες… Κατερίνα Παπακώστα και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή