Το «πιστεύω» του κ. Γαβρόγλου

Το «πιστεύω» του κ. Γαβρόγλου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μόνη ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες έγινε επί υπουργίας Νίκου Φίλη στα Θρησκευτικά. Εκείνος προώθησε τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών που είχαν ήδη συνταχθεί πριν από το 2015. Ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ξεκίνησε τις αλλαγές από την κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας, αναλαμβάνοντας να παρουσιάσει πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι θετικό που άνοιξε μια συζήτηση για τη δομή του λυκείου, το οποίο έχει απαξιωθεί, ωστόσο η πρόταση Γαβρόγλου απέχει ιδιαίτερα από το να χαρακτηρισθεί μοντέρνα και ουσιώδης. Για παράδειγμα, στην Γ΄ Λυκείου διατηρούνται τα Θρησκευτικά ως μάθημα γενικής παιδείας, ενώ έχει ξεσπάσει πόλεμος για την αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία. Εάν ο κ. Γαβρόγλου θεωρεί ότι η Κοινωνιολογία μπορεί να προσφέρει στους 17χρονους ενόψει της ενηλικίωσής τους, τότε γιατί το μάθημα να μη διδάσκεται σε όλους τους μαθητές (και εκείνους που θέλουν να σπουδάσουν ιατρική ή πολυτεχνείο), παρά μονάχα στους υποψηφίους φιλολογιών και νομικών; Και το βασικότερο όλων: από τα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου απουσιάζει η Ιστορία, παρόλο που ομάδα ιστορικών έχει καταθέσει πρόταση αλλαγής στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος από το Δημοτικό έως και την Α΄ Λυκείου.

Η πρόταση Γαβρόγλου εντέλει είναι αποσπασματική ιδεολογικοπολιτικά και λειτουργικά. Εκτός κι αν ο υπουργός Παιδείας πιστεύει ότι η εμμονή στα Θρησκευτικά υπηρετεί το ιδεολογικό πολιτικό αφήγημα ενός αριστερού κόμματος. Επίσης, ευχολόγιο είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ενώ δεν θα γίνει ούτε αξιολόγησή τους, παρότι ο υπουργός ζητεί από τους γονείς να εμπιστευτούν τους καθηγητές που θα βαθμολογούν τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ!

Πίσω από αυτά κρύβεται η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να υπηρετήσει το αφήγημα της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, το οποίο υποσχέθηκε πριν από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δημιουργία ΑΕΙ δύο ταχυτήτων, για όσους θα εισάγονται μόνο με το απολυτήριο λυκείου και για εκείνους μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις «ελεύθερης πρόσβασης». Λαϊκίστικες πολιτικές που πλασάρονται προεκλογικά ως δέλεαρ για ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή